Hvíl í friði Jon

Á myndini her omanfyri brosar ein sjáldsama fittur maður, ið mong føroysk kórfólk munu kenna sum frágera dugnaligan kór- og sanglærara. Síðan 2018 hevur Jon Hollesen hjálpt Havnarkórinum við at trimma kórpartin í ymiskum stórverkum hjá Schubert, Bach, Mendelsohn osfr, sum kórið hevur framført, men langt áðrenn tað kom Jon í samband við sangarar í føroyska kórumhvørvinum. Myndina tók eg í vár eitt sjáldsama hugnaligt og stuttligt kvøld í einum sjáldsama hugnaligum og stuttligum húsum í Havn. Nú heystið er komið, er maðurin á myndini, Jon Hollesen ikki longur okkara millum. Jon doyði sunnukvøldið á røktarstovninum hjá Diakonissestiftelsená Frederiksberg har hann hevur búð síðstu seks vikurnar. Fríggjakvøldið untist mær at vitja Jon, sum tá hevði ligið lágt leingi. Allíkavæl - og hetta er eitt lyndi, ið var ógvuliga eyðkent fyri Jon - strammaði hann seg upp, tá hann bara eyga við meg, brosaði og segði: “En overraskelse. Fra Færøerne!”. Eg játtaði og segði, at eg bar við mær inniligar heilsanir frá øllum hansara góðu føroysku kórvinum. Hann takkaði og bað meg heilsa øllum aftur og biðja tey halda fram við at syngja. Henda stutta løta saman við Jon var full av kærleika, takksemi og av styrki, men hann var troyttur og eg segði við hann, at nú skuldi hann ikki vera sterkur meira. Soleiðis var hann. Ómak til tað síðsta. Vit søgdu farvæl og avtalaðu at halda eina ordans veitslu, tá vit síggjast aftur við nógvum og góðum sangi. Eg fari ikki at gloyma Jon. Við inniligum takksemi fyri hetta serliga fitta, gløgga og musikalska menniskjað endurgevi eg her minningarorðini frá tveimum av hansara vinkonum, Thit og Mette, ið vóru partar av einum toymi, sum passaði væl uppá Jon hansara síðstu tíð, so at hann ongantíð var einsamallur.

Minningarorð um Jon:

Jon Hollesen 20.03.1967 – 16.10.2024

Jon Hollesen var et fantastisk menneske!

Jon blev født i Sønderjylland og havde det meste af sin opvækst i Haderslev. Han uddannede sig i Aarhus og flyttede senere til København, hvor han boede det meste af sit voksne liv.

Jon efterlader sig tre elskede børn, to skønne mødre, to elskede søskende, en række nære familiemedlemmer, et hav af meget nære venner, og alle deres børn og familier.

De fleste mennesker er noget for nogen, men ikke mange mennesker er noget for så mange som Jon var. Som tenorsanger, sanglærer og dirigent underviste og dirigerede han igennem sit liv tusindvis af mennesker.

Jon var uddannet cand.mag. i musikvidenskab og dramaturgi fra Aarhus Universitet, samt sangpædagog fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium og herudover tog han en lang række efteruddannelseskurser.

Jons sønderjyske baggrund, hans uddannelse og stærke faglighed, hans åbenlyse begavelse, hans ekstraordinært gode humor og super stærke energi, gjorde ham til en afsindig dygtig sanglærer og dirigent og også en utrolig dejlig, sjov og elskelig ven og familiemedlem.

Jon fik folk til at rette sig op og gøre sig umage, både når det gjaldt sangen og selve livet. Jon gik aldrig på kompromis med kvaliteten, og det resulterede i fantastisk dygtige kor f.eks. Panumkoret, som han dirigerede i mere end 20 år, højskoleelever, som sang så forældrene græd, medarbejdergrupper, som sang sig til nye og bedre fællesskaber, sangelever og herunder også professionelle sangere, som fik løftet niveauet gevaldigt, teatergæster på Nørrebro Teater, som sang fyraftenssang og børn som blev fyldt med musikglæde, og som spillede og sang for at gøre Jon glad. De fik alle personlig og oprigtig opmærksomhed. Jon holdt af dem alle, og selv dem, som tvivlede på at de kunne, endte med at synge højt og længe, imens de smilede eller græd, for hos Jon var alle følelser velkomne, og det gjorde både musikken og menneskerne godt.

Klassisk, pop, gospel, jazz, afrikansk og alt mulig andet. Jon elskede al slags musik, og det var en fornøjelse, når man deltog i hans undervisning over mange år, for han leverede et evigt fornyet og alsidigt repertoire.

Jon var selvstændig sanglærer i mange år og underviste privatpersoner, virksomheder, offentlige institutioner og organisationer. Tidligere var han bl.a. ansat som musiklærer på Gerlev Idrætshøjskole i 4 år. Det var en periode i hans arbejdsliv, som betød rigtig meget for ham, og han er siden løbende kommet tilbage til højskolen for at undervise kursister og elever og også denne sommer, hvor Jon på trods af svær sygdom, satte sang til sit sidste højskolekursus.

For Jon var almen- og musisk dannelse afgørende for vores fællesskaber, og han lykkedes på sin helt egen underholdende, men også dybt ambitiøse måde med at fange de fleste og også efterlade et dybt indtryk, som vi aldrig glemmer.

Jon Hollesen far til tre, vores ven, vores familiemedlem, vores sanger, vores dirigent. Du er her ikke mere, og ved din død mistede vi noget af det kæreste, vi har.

Jon er nu i gang med at dele englene op i sopraner, alter og basser og hvis I lukker øjnene og lytter godt efter, kan I høre ham;

”Brystet frem, hagen ind, noderne op - Kom så synger vi!”

Jon Hollesen er død, men han er ikke gået bort, han er taget videre.

Altid elsket, aldrig glemt!

Ære være hans minde.

Kærligst på familie og venners vegne

Mette Wolf, livslang ven og direktør på Folketeatret og Thit Aaris-Høeg, livslang ven og bestyrelsesformand på Gerlev Idrætshøjskole

Jons bisættelse finder sted fredag den 25. oktober kl. 14.30 i Vor Frue Kirke i København. Efter bisættelsen vil der være sammenkomst på Folketeatret. Har du en højskolesangbog, så medbring den meget gerne. I stedet for købte blomster og kranse ønskede Jon sig blomster og årstidens grene fra jeres egne haver. Læg meget gerne et kort og et minde om Jon ved, så børnene om føje år kan mindes deres far ved at læse dem. I stedet for at give penge til buket eller krans, så giv et bidrag til Læger uden grænser. Det ville være i Jons ånd. I kan donere til Læger uden grænser via dette link: https://indsamling.msf.dk/fundraisers/jon-hollesen