AICA virðislønarhandan, grundgevingar, myndir og røða

Mikudagin vórðu ársins listaummælaravirðislønir latnar á Charlottenborg í Keypmannahavn. Listamaðurin Simon Starling, kuratorarnir Julia Rodriguez og Francesca Astesani umframt Louise Wolthers og MC Coble og ummælari, kurator og ritstjóri á Listaportalinum, Kinna Poulsen fingu virðisløne. Her er tíðindaskrivið frá AICA og nakrar myndir frá móttøkuni - niðast er røðan, sum eg helt.

Kinna Poulsen

Foreningen af Danske Kunstkritikere, den danske afdeling af AICA International, fejrede i onsdags den danske kunstscene med uddelingen af årets Kunstkritikerpriser for aktiviteter i 2023. Tre priser og en særpris for kunstkritisk virke blev uddelt. Kunstkritikerprisen er muliggjort takket være en generøs donation fra 15. Juni Fonden. 

Årets udstilling 2023 gik til udstillingen Full of Days kurateret af Julia Rodrigues & Francesca Astesani på Kunsthal Charlottenborg. 

Juryens motivering:

”En udstilling, der skal fortælle en historie kan angribes på flere måder. Man kan vise alt det der har været, eller man kan vise noget af det der har været i en ny fortælling som udstillingen Full of Days. Her blev vist do:kumentation og historiske værker – side om side. Denne sammenvævning af forskellige stemmer og forskellige tider anfægter, hvordan historieskrivning altid afhænger af den der fortæller. Samtidig danner det afsættet til en udstilling, der omfavner det kaos der har præget bygningens historie og intuitivt fletter kunst, mennesker og begivenheder til et muligt portræt af kunsthallen, der bryder med en lineær fortælling.”

Juryen havde shortlistet følgende i kategorien Årets udstilling:

  1. Full of Days, kurateret af Julia Rodrigues & Francesca Astesani, Kunsthal Charlottenborg

  2. Butterfly, kurateret af Esben Weile Kjær, Arken

  3. Kirsten Christensen, Drømmene rider forbi – det haster, Holstebro Kunstmuseum

Årets kunstpublikation 2023 gik til Things Change Anyway af MC Coble & Louise Wolthers.

Juryens motivering:

”Things Change Anyway er en kunstnerbog, en personlig beretning, en fotohistorie og en serie teoretiske refleksioner. Billeder, tekst og tegninger væver sig ind i hinanden. Den poetiske og oprigtige stemning i bogen fremhæves af dens format og det grafiske design med lækkert, tykt papir og flot layout, der understreger fortællingen –- eller rettere fortællingerne. Først og fremmest handler bogen om queer identitet – eller rettere identiteter Det er i det hele taget  imponerende, hvordan de to forfattere taler om så voldsomme ting på så smuk en måde. Hvordan deres personlige, fælles historie også bliver en fortælling om de mange – alle de, alle vi, som ikke er hvide, ciskønnede mænd – fordi den handler om hvordan verden er og opleves fra et perspektiv, som ikke er normativt.”

Juryen havde shortlistet følgende i kategorien Årets kunstpublikation:

  1. MC Coble & Louise Wolthers: Things Change Anyway, Forlaget *[asterisk] og Breadfield Press. 

  2. Rasmus Myrup: The Völvas Bestiary of Best Friends, Rasmus Myrup/Coda Press

  3. Bibliotek for ny kunstteori, Informations Forlag

 Årets Kunstbegivenhed 2023 gik til Simon Starling: Husbåd til Ho i Varde Kommune.

Juryens motivering:

“Den stedspecifikke kunst er ofte oppe og vende og ikke altid er det lige synligt, hvorfor det er dette værk og dette sted, der er i spil. I Ho er det anderledes klart og indlysende. Husbåd til Ho er en konstruktion udviklet af kunstneren Simon Starling specifikt til Ho, der befinder sig i et lavtliggende område, og er en Ark, der kan redde hele øen, når klimaforandringer for alvor sætter ind. ’Husbåd til Ho’ er dels et lokalt inspireret landhus og dels en eksotisk båd, der er bygget ved brug af to beslægtede, men geografisk adskilte teknikker: sivbådebyggeri og tækning. Den arklignende hybridstruktur er således splittet mellem land og hav, og er resultatet af et tværkulturelt samarbejde – en udveksling af ældgamle teknikker og historier mellem danske tagtækkere og bolivianske sivbådebyggere.”

 

Juryen havde shortlistet følgende i kategorien Årets Kunstbegivenhed:

  1. Simon Starling: Husbåd til Ho, kunst i offentligt rum, Sønder Ho/Varde Kommune

  2. Jessie Klemann: Lone Wolf Runner, performance, Statens Museum for Kunst

  3. Guðrið Poulsen: KARYATIDA, Monument for kvinder, der er døde i barselsseng, Fuglafjørður

15 Junifondens særpris til årets kritiker tilfalder i år Kinna Poulsen:

Kinna Poulsen har som kunstkritiker og kurator i 25 år skrevet om og udbredt den færøske kunstscene ikke kun lokalt på Færøerne, men også i Danmark samt i en større international sammenhæng.

Udover talrige artikler og katalogtekster har hun udgivet bøger; blandt andet om kunstnere såsom Tóroddur Poulsen og Steffan Danielsen. Hun drev fra 2010-2014 sitet listinblog.com sammen med kunsthistoriker og forfatter Inger Smærup Sørensen. Siden 2014 har hun drevet sitet listaportal.com, hvor hun publicerer tekster om kunst og litteratur. Som kritiker har hun desuden været en del af og aktiv i AICAs bestyrelse.

Kinna Poulsen har i både sit kunstkritiske virke og som kurator formået at se kunsten fra nye vinkler og samtidig trække de kunsthistoriske tråde op, men også tænke kunsten nye steder hen.

På den færøske kunstscene har hun været en drivkraft bag at tage en samtale op om kunsten og i perioder som eneste kritiker. Hun har konstant været helt tæt på og i dialog med kunsten og kunstnerne; med processer og praksisser fx på det grafiske værksted Steinprent.

På den danske kunstscene hvor både færøsk og grønlandsk kunst ofte mødes med forventninger og fordomme om, hvad denne kunst er eller burde være, har Kinna Poulsen med sin skarpe formidling og sin solide kunstfaglige og kunsthistoriske forankring været med til at sætte den færøske kunst ind i større sammenhænge end landskaber og fiskeri – og på den måde været med til at skabe et nuanceret billede af en kunstscene sammensat af meget forskellige kunstnere.

Kinna Poulsen er kendt for ikke at være bange for at blande sig, hvilket også har givet knubs, men Kinna Poulsen har samtidig på en forholdsvis lille kunstscene i et lille samfund, hvor der altid er en relation – familie, venner eller bekendte - i spil vedblivet at være professionel både kritiker og kurator.

Når man møder kunsten gennem Kinna Poulsens kunstkritiske og formidlende tekster tvivler man ikke på, at den udspringer af genuin interesse, et overskud af viden samt af en dialog og et møde i øjenhøjde.

I sit mangeårige virke har hun derfor både været en vigtig stemme på den færøske samtidskunstscene, samtidig har hun været en essentiel del af formidlingen og udbredelsen af den færøske samtidskunst i Danmark.

Juryen bestod af kritiker og kulturskribent ved bl.a. tidsskriftet Kunstkritikk Louise Steiwer, kunstkritiker ved bl.a. Nordjyske Troels Laursen og rektor for det Fynske Kunstakademi Kristine Kern.

Kinna Poulsen: 

Hjartans tøkk fyri listaummælaravirðislønina.

Jeg er meget beæret over at modtage kunstkritikerprisen.

I løbet af de sidste par år har jeg skrevet en bog om samtidskunsten på Færøerne og herunder også færøsk kunst i Danmark. Det er lidt komplicerede forhold, vi har til et land, som på en måde er som et ekstra hjemland, hvor en del af os er uddannet og har boet i længere eller kortere perioder, hvor vi har gode venner og yndlingssteder som for eksempel kunstbiblioteket netop her i denne bygning. Men Danmark er også et land med suverænitet over vores eget land – det hedder et rigsfællesskab, men det er Danmark, der bestemmer.

Netop i den forbindelse har jeg undret mig over den manglende interesse for færøsk billedkunst centrale steder i Danmark eksempelvis Statens Museum for Kunst, hvor man hverken i den permanente udstilling eller i løbende udstillinger har fundet plads til færøsk billedkunst – at man for eksempel i en udstilling med titlen ”Verden som landskab - Nordisk landskabsmaleri” kan finde på at lade være at medbringe et eneste færøsk maleri – Jo, det har mystificieret mig selv om jeg slet ikke tror, at der ligger nogen modvilje bag - blot manglende viden blandet med en form for national selvtilstrækkelighed samt en almindelig centralistisk tankegang, hvor Færøerne opfattes som lidt udenfor den yderste udkant og derfor lidt mere provinsielt.

Rent faktisk udgør Færøerne et andet centrum med eget sprog og kultur. Og eftersom færøsk samtidskunst er en lige så varieret og kompleks størrelse som dansk og al mulig anden samtidskunst, er det uhensigtsmæssigt at reducere os til et lettere eksotisk naturfolk, hvor vores kunst primært fortolkes i forhold til naturen. Det har vi oplevet ikke kun i danske anmeldelser, men også internationalt – det gør man med alle mulige gode hensigter, som vi rigtig gerne ville være foruden.  

I min kommende bog forholder jeg mig således kritisk til status quo, der allerede har ændret sig en del siden jeg påbegyndte min skrivning. - I det hele taget er det ikke let at skrive store bøger, der samler op i en tid som denne med opsplitning og en fornemmelse af, at selve fundamentet vakler, mens nye muligheder og perspektiver pibler ud igennem sprækkerne. Det er lidt faretruende, men også spændende tider og til årets Venedig Biennale har Danmark valgt en grønlandsk fotograf. Til kunstkritikerprisen har man valgt en færøsk kunstkritiker...

Jeg er yderst taknemmelig – først og fremmest for, at Lisbeth Bonde foreslog, at jeg kom med i AICA, hvor jeg har været medlem i en del år - også i bestyrelsen – tak for, at I tog så godt imod mig. Kritikerrollen er ensom og udsat – det er den i Tórshavn, men jeg tror også, at den er det her og derfor er AICA en vigtig forening. For mig har det haft stor betydning at komme i kontakt med danske og nordiske kritikere, sådan som jeg har oplevet det de senere år. Tak for det - tusind tak til juryen, der indstillede mig og til 15.juni Fonden for Kunstkritikerprisen - Grundlæggende tak til kunstnere, kuratorer og udstillingssteder for at blive ved med at finde på udstillinger, man kan opleve og anmelde og eftersom jeg nu har lejligheden; - da jeg for mange år siden gik på KUA, var der blandt de mange gode lærere en sjældent inspirerende underviser, der samtidig var litteraturanmelder på Politiken og senere på Ekstrabladet. John Christian Jørgensen - Tak for den smittende gejst!

- Tak.

Røðan - byrjanin manglar

Listaummælarar, Louise Steiwer og Kinna Poulsen

Vinnari av Kunstkritikerprisen saman við formanninum í 15.junifondens kulturudvalg Niels heering