Hans Pauli Olsen riddari av 1.stig

 

Listamaðurin Hans Pauli Olsen er vorðin riddari av danabrók, tað var hann longu í 2000, men nú hevur hann fingið ta fornemma Ridder af 1.grad heiðurin. Á sjeytifimm ára føðingardegnum hjá Margretu drottning, boðaði danska kongshúsið frá, at hon fór at heiðra nøkrum lista- og mentafólkum við riddarakrossinum, og mánadagin fekk føroyski listamaðurin riddarakrossin av 1.stig. Hans Pauli Olsen er kendur myndahøggari bæði í Føroyum og í Danmark, har hann hevur búð í nógv ár. Hann fevnir í síni list bæði um tað siðbundna við veruleikakendum standmyndum, sum eitt nú vísa hvussu ómetaliga góður handverkari hann er, men honum dámar eisini at eksperimentera og at spæla sær við hugtakið standmynd. 

 

Menniskjað sum myndevni

Hans Paula Olsen dámar væl hetta føroyska orðið fyri skulptur "Stand-mynd", og hann eksperimenterar til dømis við at birta eitt slag av tvídimensjonaliteti í tær trídimensjonalu standmyndirnar. Myndevnisliga er tað fyrst og fremst menniskjað, sum hugtekur hann, og seinastu útivið 30 árini hevur hann gjørt tær allarflestu av standmyndunum, minnisvarðum og monumentum, sum hava verið reist í Føroyum. Í 1997 gjørdi hann portrettmyndir av Margretu drottning og Heindriki prinsi. Hans Pauli Olsen hevur úr at gera fyri tíðina. Leygardagin var fernisering í Bispegaarden í Kalundborg, har Hans Pauli Olsen og bróðurin, grafikarin Marius Olsen hava felagsframsýning. Hans Pauli er somuleiðis við á einari portrettframsýning á Frederiksborg Slot, har hann hevur fimm portrettmyndir við av sær og brøðrum sínum. 27.september verður hann at síggja her í Føroyum, tá verður hann við á Heystframsýningini í Listahøllini á Skipasmiðjuni í Havn.