There can be only one - brot úr ummæli/ Uddrag af anmeldelse

2345AA37-212D-4154-827F-51B51B9AA307.jpeg

Fríggjadagin 15.mars læt framsýningin hjá Anker Mortensen Um tað andaliga í málninginum upp í Norðurbryggjuni í Keypmannahavn. Framsýningin verður ummælt í Dimmalætting, her er brot úr ummælinum:

“..Sjálvt um verkini sum heild eru abstrakt, tykjast tey onkursvegna náttúruborin – litir og skap eru lívrunnin og tað er líka við, at tú hómar ein sjónarring nokk so ovarlaga summa staðni. Anker Mortensen hevur í nógv ár málað koloristiskt, og tykist nú nokk so avgjørt hava flutt seg frá teirri hugsaðu avantgardulistini yvir í eitt meira sansaligt úttrykk. Eg haldi eisini, at hann í størri mun enn áður er farin at finna íblásturin til tað andaliga í landslagnum. Meðan eg gangi runt í framsýningini, komi eg í øllum førum í tankar um ymisk náttúrutulkandi listafólk sum franska impressionistin, Claude Monet og okkara egna Tummas Arge, umframt Anker sjálvan, tí stílurin er ikki til at taka feil av og tú ivast onga løtu í hvør upphavsmaðurin til málningarnar er. There can be only one….”

“…Anker Mortensens udstilling Maleriets åndelighed i Nordatlantens Brygge i København bliver anmeldt i den kommende udgave af den færøske avis, Dimmalætting. Her er et uddrag af anmeldelsen: “ Selv om værkerne er abstrakte, så forekommer de også stærkt naturinspirerede - såvel farver som former er organiske og man tror næsten, at man kan ane en horisontlinje i enkelte malerier. Anker Mortensens billeder har i mange år tilnærmet sig det koloristiske udtryk og med de nyeste malerier synes han have flyttet sig helt fra den materialeundersøgende avantgarde over i et mere sanseligt udtrykt. Jeg tror også, at kunstneren i højere grad er begyndt at finde inspirationen til det åndeliget i landskabet. Midt i udstillingen kommer jeg selv i al fald i tanker om forskellige naturfortolkere fra fransk impressionismes Claude Monet til den færøske Tummas Arge udover Anker selv altså. Stilen er ikke til at tage fejl af og du er ikke et øjeblik i tvivl om hvem der er ophavsmanden til de skinnende blå billeder. There can be only one…”

Kinna Poulsen