Sunnudagsland

Aftur hesa ferð hevur bróður yrkjarans, Ludvík á Brekku gjørt permumyndina, sum hesa ferð er ein serstakliga væl eydnað lýsing av kortspælarunum í eini framúr yrking í savninum.

Savnið byrjar við lýsingini av eini oyðilagdari, gráari morgunstund. Við vakra sanginum hjá Martini Joensen um morgun og nýføddan grát á innara plátuspælaranum fáa vit varhugan av eini spiltari idyl. Hesar fyrstu yrkingarnar eru eitt lítið sindur keðiligar. Við onkrum herliga ørkymlandi undantaki av skelvandi ótta, kunnu tær lesast sum eitt slag av føroyskari veðurlagsrealismu, men beint sum hesin lesarin er um at blíva svøk av keðiliga veðurlagnum og teirri feittfornuftigu og mandlugnagandi ruddingini, hómi eg, at øll keðiligheitin og tað seina tempoið í byrjanini á bókini er tilvitað. Á síðu 12 hevur yrkjaraegið eina sjálvspeiska samrøðu við seg sjálvt um poesi og gerandisneurosur: “Í øllum hesum gráa, ráa/ staðfesti eg/ at eg eri troytt í rygginum av at sita./ At stólarnir eru úr svørtum kunstleðri./ At yrkingarnar gerast meir og meir/ tómar frágreiðingar um gerandisdagin,/ heldur enn/ fuglar yvir ongum/ við breyði í nevinum./ At eg eri vorðin ein kvinna/ ið kannar veðurlíkindini fleiri ferðir um dagin...” (s.12).

Serstaka heitið á nýggja yrkingasavninum hjá Sissal Kampmann er Sunnudagsland. Heitið sipar til eina friðarliga ella beinleiðis svøvnliga bygd í Føroyum og til drepandi keðiligar sunnudagar, men fyribrigdið sipar eisini til eina ávísa støðu av einsemi, meiningsloysi og eksistentiellum einkisleika, sum er undirstøðið í nýggju bókini hjá Sissal Kampmann. Yrkingarnar snúgva seg um keðiliga stillstøðu, um endurminningar av lívi, sum ikki er meira, um einsemi og longsul og kensluna av at kenna seg fremmandan og uttanfyri og landslagið hevur ein nokk so stóran og týdningarmiklan leiklut í hesum savninum. Kanska ber til at knýta nýggju bókina at einum nýggjum ráki í føroyskari list, har listafólk sum Jóhan Martin Christiansen og Kim Simonsen endurnýggja landslagið í myndlist og yrkingum. Landslagið verður brúkt ikki sum vakurt myndevni ella huglagsligt myndamál, men sum ítøkiligur karmur um liviumstøður og miðil til sansan av umheiminum. Regnið er ordiliga vátt og kuldin merkist í hesum yrkingunum. Hetta rákið hongur saman við eini altjóða náttúruveking og øktum áhuga fyri náttúru og fyri umhvørvisvernd.

Sunnudagsland hevur eitt slag av ítøkiligari hendingagongd við einum yrkjaraegi, sum kemur aftur til gomlu heimbygdina, hagar egið plagar at ferðast í frítíðum, fyri at búleikast í eina tíð. Tíðin og veðrið verða neyvt skrásett gjøgnum savnið, sum fevnir um eitt hálvt ár, tað byrjar seint um summarið um morgunin og endar um kvøldið eftir nýggjár, tá yrkjaraegið fer avstað av landinum aftur. Uttan at hava givið mær tíð til ta heilt stóru bókmentadetektivisku rannsóknina, haldi eg meg síggja eina rúgvu av bókmentaligum tilsipinum til Rystet spejl hjá Søren Ulrik Thomsen, til botanikarayrkjaran J.P.Jacobsen og hansara stuttu programmyrking frá 1888  “Lys over landet / Det er det vi vil”; eg haldi eisini, at konseptið Desembermorgun hjá Kim Simonsen er eitt slag av inspiratiónskeldu, Kim er fyrrverandi forleggjari hjá Sissal Kampmann og eg hugsi, at hann fær eina kerliga heilsan á síðu 10, har yrkjaraegið sigur seg dáma yrkingar um fliður og havdjór og kjallaramenniskju - eg veit ikki um síðstnevndi kann vera Tóroddur Poulsen ella um talan bert er um góða gamla Dostovjeski. Men hetta er ikki nakað lyklayrkingasavn og eg eri sum áður nevnt ikki nakar bókmentadekektiv.

Nýggja bókin hjá Sissal Kampmann kann við sínum 94 síðum tykjast drúgv, serliga við endurtøkunum av øllum tí keðiliga, sum gongur fyri seg, men sum heild haldi eg, at hetta fimta yrkingasavnið hjá Sissal Kampmann er eitt serstakliga gott og búgvið yrkingasavn, sum er væl ritstjórnað og komponerað við góðum ansi fyri javnvágina millum ítøkiliga veruleikan og tann surrealistiska, poetiska veruleikan. Júst har er Sissal Kampmann ómetaliga sterk - tær ekspressivu lýsingarnar av tómum bygningum í heimbygdini eru óluksáliga góðar Allarbest er yrkjarin, tá hon megnar at transformera vanligar gerandishendingar til poetiskar myndir fyri tilveruligar sannroyndir, ið m.a. snúgva seg um vónleysan kærleikslongsul.   

 

Í hesum veruleikanum steiki eg lambshjørtu.

Her í mínum nýggja heimi,

í mínum nýggja hami,

skeri eg tey sundur í smáar bitar.

Taki burtur sveitar og sinur,

men feittið lati eg sita.

Síggi tey kreppa seg saman

í glóðheitu oljuni.

Síggi seinastu brotakøstini,

áðrenn lívið fjarar úr teimum,

blanda seg við leyki, salti, pipari

og eini kámari strálu frá sólini,

nærum fjald handan skýggj

yvir demninginum.

 

Kettan etur av skálini.

Larmandi.

Hon hevur blá eygu.

Maðurin liggur og blundar

Stillisliga.

Hann hevur blá eygu.

 

Uttanífrá hyggja fjøllini inn í køkin

 

Eg røri í pannuni.

Skrúvi niður fyri hitanum

Ongum dámar brend hjørtu.

 

(s.24 í Sunnudagsland)

 

 

Tað skal ein óvanliga stór nøgd

av kærleika til

fyri at endurvinna trúnna á

menniskjað og á sunnudagslandstilveruna,

hugsi eg,

meðan eg beri planturnar út

á terazzogólvið í baðiverilsinum,

tendri brúsuna,

og skoli turra, gráa dustið

av grønu bløðunum.

 

Vatndroparnir leggja seg

sum skyggjandi feskvatnsperlur

á bløð,

vekja longsulin heim í lond

sunnan fyri Ekvator,

haðani sólin nú hevur byrjað sína ferð

ímóti okkum.

 

Ein veikur sólargeisli brýtur inn gjøgnum

vindeygað, ið gýsur,

tá hann er norðan.

Endurspeglast í blonku dropunum,

syndraðu speglunum,

til hon aftur má víkja fyri skýggjunum.

 

Uttanfyri hokna blaðleysu, brúnu trøini

undir einum grovum helglingsæli,

ið brádliga dukar inn á vindeygað í stovuni.

 

Smáu kúlurnar snara rundan um seg sjálvar

í eystur og vestur uttan ættarskil,

áðrenn tær fella,

og fyri eina stutta stund eru teppið

undir okkum.

 

Grønu planturnar á gólvinum

kasta droparnar og heimlongsulin av sær,

áðrenn tær aftur stilla

seg lið við lið í vindeygakarmin

at hyggja at brøðrum og systrum,

sum liva uttanfyri

í nú kavaklædda,

deyðakvirra Sunnudagslandi.

 

(s.57 í Sunnudagsland)