Peter Callesen: Sinking boats

Peter Callesen: Time is Running, 2019. Acid-free A4 150 gsm paper, glue, colour pencil, acrylic paint and oak frame with UV glass 53 x 40 x 7 cm

Peter Callesen: Time is Running, 2019. Acid-free A4 150 gsm paper, glue, colour pencil, acrylic paint and oak frame with UV glass 53 x 40 x 7 cm

Steinprent 22.2-2019 - 23.3-2019

I forbindelse med sin udstilling i Steinprent har Peter Callesen lavet to værker, Time is Running og Falling Cloud, der tager udgangspunkt i hvad der må betegnes som en nationalhymne på Færøerne, hvor den kendes af alle. Det er salmen, Tíðin rennur sum streymur í á/ Tiden rinder som strømmen i elven af provst Fríðrik Petersen, som med sin rørende beskrivelse af mennesket i en båd uden årer drivende med strømmen mod det store vandfald, sætter ord på tilværelsens grundvilkår, at livet blot er dødens relief, og at tilværelsen leves med erkendelsen af, at det hele en dag er slut. Værket Time is running fokuserer på vandfaldet, der helt bogstaveligt bryder ud af blyantstegningen og rinder ud i alverden skønne mønstre.

Naturens elementer og menneskets forhold til disse er noget, som har Peter Callesen store interesse. Det er et tema, han har arbejde med i flere af sine A4-skulpturer - bl.a. i værket Eismeer, som er en direkte reference til Caspar David Friedrichs maleri af samme navn, forestillende et skib, der ødelægges af kæmpe isflager. I en anden A4 skulptur, Boat II, ser man en lille tom jolle på et stort ocean. Kunstneren er især optaget af elementet vand, da det på den ene side er livgivende og blødt, og på den anden side kan være voldsomt og destruktivt.

Skibsmotivet er ligeledes at finde i de tre nye litografier, som Peter Callesen har trykt til udstillingen i Steinprent; en smeltende båd, en synkende båd og et skibsvrag. I alle værkerne på udstillingen er det tilsyneladende naturen, som vinder og døden der får det sidste ord. Men det sker ikke uden kamp, poesi og til tider humor. Hvor der er en vis tyngde i de tematiske memento mori påmindelser, er Callesens værker samtidig præget af en betagende materiel lethed, der hænger sammen med værkernes materielle omdrejningspunkt og ikke mindst kunstnerens evne til at transformere dette.

Billedkunstneren Peter Callesen er født i Herning i 1967. Han har studeret kunst på Det Jyske Kunstakademi og på Goldsmiths College i London. I de senere år har han hovedsagligt arbejdet med det hvide papir, ofte blot et A4-ark, som udgangspunkt for store eksistentielle emner. Han har udstillet rundt om i verden på gallerier og museer og arbejder i øjeblikket bl.a. på en ny alterudsmykning til Margrethekirken i Valby. I 2009 modtog han Statens Kunstfonds 3 årige arbejdslegat og i 2010 Akademiets Eckersberg Medalje. Sinking Boats er Peter Callesens første udstilling på Færøerne.

Fernisering: 22.2-2019 kl.16-18.

Time is Running 2.jpg