Takk fyri avrikini, Rigmor Dam

50742028_238050573771357_8853432313078349824_n.jpg

Ein hendingarík vika var henda fjórða vikan í hesum árinum tjúgunítjan. Tá Bárður Jákupsson loksins fekk uppibornan heiður mikukvøldið var tað løgmaður, sum handaði hann og ikki mentamálaráðfrúan, Rigmor Dam, ið hevur valt at leggja frá sær fyri at skapa frið um miðnámsskúlan Glasir.

Men friður er eingin.

Í miðlunum er gangurin næstan líka stórur sum fyrstu vikurnar, vit royndu at undirvísa millum handverkarar í einum hálvlidnum skúlabygningi. Var hetta Rigmor Dam fyri at lasta? Neyvan. Var tað so landsverkfrøðingurin? Kanska ikki heldur. Tað var kanska heldur eitt undirtrýst av seinkingum og gøluangist, sum hevði við sær, at nú SKULDI skúlin í gongd kosta hvat tað kosta skuldi. Og tað kostaði. Nógvar skeivar avgerðir eru tiknar síðani ætlanin um Glasir var stungin út í kortið - tá mann lurtar eftir útvarpinum í løtuni er tað líka við, at mann verður sambandskona, tí hetta duga vit ikki, tey vaksnu mugu koma at orna fyri, móðir Danmark kom og hjálp. Men fjúv, sum skilst eru eisini almennar byggigølur í Danmark og í Noregi osfr. Á lasafarna skúlanum í Hoydølum, sum ongar veruligar ábøtir fekk øll tey fimtan árini, eg var lærari har, fundaðust vit hundrað akademikarar aftur og fram og endaðu við at staðfesta, at skúladepilin við Marknagil ikki fór at gagnast føroyska miðnámsskúlanum. Vit argumenteraðu so frægt vit dugdu, men akademisk argument hava ongantíð verið mikið vird í hesum landinum. Skúlaskipanin varð gjørd um og spaki settur í Marknagili. Mær vitandi við undirtøku frá øllum flokkum.

Her eru vit nú og í skúlanum gera vit skúlating og lata hini um at stríðast um rokningar. Gott er at kunna staðfesta, at enn eru næmingar næmingar og lærarar lærarar og at tað, sum hevur týdning hvørki er gjørt úr glasi ella betong, men úr kjøti og blóði. Og fyri at taka í egnan barm, so er hesin skúlin ikki so galin, sum eg helt. Har er tað forrestin ein fyrimunur, at byrjanin á skúlaárinum var so horribul, sum hon var, tí so kennist restin uppafturgangandi. Sjálv skipanin má eftirmetast og tillagast við atliti til fólkaræðisligan og námsfrøðiligan tørv og ábyrgd. Enn kann nógv henda.

Fyribils kunnu vit siga Rigmor Dam farvæl og takka fyri tey góðu avrikini. Hon var ein mentamálaráðfrúa við áhuga fyri sínum øki. Tað er eingin sjálvfylgja. Og júst sum hon ikki hevur alla ábyrgd av Glasi, hevur hon heldur ikki alla æruna av broytingunum, sum eru framdar til bata fyri listafólkini, tí hon er ein partur av eini fólkaræðisligari skipan, sum vit øll, tú og eg vara av.

Meðan Rigmor Dam hevur verið mentamálaráðfrúa eru karmarnir kring listina batnaðir á hesum økjum:

Mentanar- og listastuðulin er øktur

Listafólkalønin er sett á stovn

Listaútbúgving á Setrinum sett á stovn

Barnabókaútgáva og Nám hægri játtan

2018 ár fyri málmenning hjá børnum - eitt nú Barnasangbók Føroya

LISA og Tjóðsavnið skulu húsast í Hoydølum

Viðurskiftini innan upphavsrættin komin í fasta legu, so listafólk fáa ta samsýning tey eiga