Randi Samsonsen - finissage og bókaframløga

35728748_10156658503467269_4670539001801736192_n.jpg

Í dag, fríggjadagin 22.juni klokkan fýra verður bókaframløga í Steinprenti, tá katalogið hjá Randi Samsonsen verður presenterað. Í bóklinginum eru myndir av framsýningini In Search of Lost Colours, umframt ein tekstur um framsýningina og listakvinnuna. Bóklingurin verður til keyps ídag fyri 100,- kr. Hetta verður samstundis seinasta høvi at síggja framsýningina hjá Randi Samsonsen, sum letur aftur í morgin. 

Hetta er ein serstøk framsýning við tekstillist og grafikki. Høvuðstøknið hjá Randi Samsonsen er tóvirki - hon bindur, heklar og seymar klæði, sum verða fyllt, formað og sett upp sum listaverk. Harumframt sýnir listakvinnan eisini fram steinprent, sum hon hevur gjørt til framsýningina. Hetta er fyrsta føroyska serframsýningin hjá Randi Samsonsen, sum heldur ikki hevur gjørt steinprent áður. Kortini er grafiska tøknið henni als ikki ókent, tí hon hevur starvast á grafiska verkstaðnum og hjálpt til í fleiri umførum. Framsýningin er konseptuel. Bæði prent og tóvirki hava sama útgangsstøðið - tað er hetta, ið listakvinnan kallar litminni frá teimum ymsu heiminum, har hon búleikaðist og vitjaði sum barn. Menniskjað er frá barnsbeini vælsignað við framúrskarandi eginleikum at sansa sítt umhvørvi. Við víðopnum sansum síggja, lukta, hoyra og merkja vit rúmini kring okkum og hetta gera vit so gjølliga og væl, at tað ber til hjá okkum sum vaksin at endurvitja hesi somu rúm í huganum. Litir hava stóran leiklut í minnunum hjá Randi Samsonsen og seinasta hálva árið hevur hon arbeitt empiriskt við sínum litminnum. Hon hevur vísindaliga granskað fotomyndir í familjumyndabókum og hevur burtur úr hesum gjørt litkort og notur, sum aftur eru útgangsstøðið hjá tekstilverkum og prentum. Øll verk á framsýningini, bæði tvídimensional og trídimensional eru grundleggjandi nonfigurativ. Litminnini hjá Randi Samsonsen manifestera seg sum rundleitt, organisk skap, ið liggja, standa ella hanga í rúminum. Summi verk eru náttúrukend og líkjast reivverum ella darlandi slokkum av bløðrutara. Men menniskjakroppurin er heilt avgerandi í hesum verkum bæði sum íblástur og fatanargrundarlag.
Tekstillistin hjá Randi Samsonsen tekur atlit til menniskjalikamið, hennara antropomorfu skap eru lík likamslutum, men hetta er eisini list, sum skal fatast taktilt við øllum okkara sansandi kroppi. Fleiri verk eru bleyt og mjúk, summi hava ein hvassari yvirflata. Tilfarsliga er talan jú um hondarbeiðslutir, um heimavirki, ið tó at tað verður umsitið á øðrvísi og nýggjan hátt, enn knýta hugasambond til brúkslutir, sum vit áður hava bundið, seymað og heklað. Onkrastaðni millum tað kenda og ókenda taka hesi verkini áskoðaran á bóli og fáa okkum at flenna og kenna, at vamlast, fegnast og minnast. Randi Samsonsen býr og arbeiðir í Havn. Hon hevur eina Master í design frá Designskúlanum í Kolding í 2012 og starvast umframt sítt listayrki eisini sum lærari í sniðgeving á Glasi. Í 2013 hevði hon serframsýning á Norðurbryggjuni, hon hevur kuraterað fleiri framsýningar í Listasavninum og harumframt hevur hon luttikið í fleiri bólkaframsýningum heima og uttanlands. 2018 Traditionsbrud, Hobro. 2017 IsThisKnit København og Aguille en Feté, Paris. 2015 Our Arctic Future, Berlin.

The opening of Randi Samsonsen’s exhibition ‘In Search of Lost Colours’ took place at Steinprent (Tórshavn, Faroe Islands) on Saturday the 12th of May.
Randi Samsonsen’s main medium is textile. Knitted, crocheted, sewn and stuffed artworks. Lithographic works have also been created for the exhibition.
The exhibition is conceptual. Both the lithographic and textile works have the same starting-point, which the artist has referred to as colour memories from the different homes that she grew up in and visited as a child. From childhood, we are blessed with an outstanding ability to sense our surroundings. With our untarnished senses, we see, smell, hear and feel the rooms surrounding us and the things in them so thoroughly, that we are able to relive these sensory recollections many years later. Colours play a vital role in Randi Samsonsen’s memories, which is the reason for her empirical take on colour memories.
Through studies of family photo albums she has been making notes and colour charts, which she been using for both her textile and graphic works. All of the pieces in the exhibition are fundamentally non-representational. Randi Samsonsen’s colour memories manifest themselves in organic shapes, which she places lying, standing or hanging in the space. Some pieces have very natural characteristics, reminiscent of coccons, hanging plant stems or bladder wracks. But the human body also plays a crucial role in these works, from an inspirational, as well as a comprehensive standpoint.
Randi Samsonsen’s textile work relates to the human body, with anthropomorphous shapes evocative of body parts, but this is also art that is to be understood in a complete physical, tactile and sensory manner. Several works are soft, whilst others possess a more rough exterior. The processes used for the creation of these pieces are a wide variety of needlework. The same, which for centuries, have been used to produce common everyday items. But Randi Samsonsen’s work forces a different perspective on this. Somewhere between the known and the unknown, her work surprises by making us laugh, frown and recall.
Randi Samsonsen lives and works in Tórshavn. She holds a Master of Design from the Designschool in Kolding, Denmark. She is a textile artist and also works as teacher at Glasir Tórshavn College. In 2013 she had a solo show at Nordatlantens Brygge, Copenhagen. She has curated several exhbitions at the National Gallery of the Faroe Islands, as well as taken part in a myriad of group shows in the Faroe Islands and internationally. 
2018: - Traditionsbrud, Hobro, Denmark 2017:
- IsThisKnit, Copenhagen, Denmark. - Aguille en Feté, Paris, France 2015: - Our Arctic Future, Berlin, Germany