Tíggjunda Myndaódnin í Steinprenti

47284445_374810933062555_1313437931540578304_n.jpg

Fríggjadagin 7.desember klokkan 16-18 letur tíggjunda Myndaódnin upp í Steinprenti við gløggi og gávuprentum.

Sjálvt um Myndaódnin aftur í ár er eitt slag av listarligum yvirliti yvir árið ið fór í Steinprenti, so er framsýningin ikki serliga afturlítandi, men tvørturímóti rættiliga her og nú við spildurnýggjum grafikki, málningum og træ- og tekstilobjektum. Tað er tann góða føroyska og norðurlendska samtíðarlistin við framúr verkum hjá Hansinu Iversen, Randi Samsonsen, Onnu Seppälä, Fríðu Matras Brekku, Bárði Oskarsson, Bárði Jákupsson, Rannvá Kunoy, Hanna Bjartalíð, Claus Carstensen, Julie Sass, Louise Aakerman Nielsen, Tóroddi Poulsen, Erik Heide, Mariusi Olseog Zven Balslev.

2018 hevur verið eitt serstakliga virkið ár í Steinprenti við mongum framsýningum og enn fleiri grafiskum verkum, sum dugnalig listafólk hava skapað saman við verkstaðsfólkunum. Við á framsýningini verða eitt nú tey nýggju prentini, ið Bárður Jákupsson hevur gjørt sum gávuprent til limirnar í Steinbrá, stuðulsfelagnum hjá Steinprenti. At vera limur í Steinbrá kostar 500 krónur árið; øll eru hjartaliga vælkomin at gerast limir. Og limirnir kunnu av sonnum gleða seg, tí nýggju gávuprentini eru herlig. Í mun til hvussu væl okkum dámar veitslur, er tað í grundini undrunarsamt hvussu lítið veitslurnar hava fyllt sum myndevni í listini. Hetta hevur Bárður Jákupsson gjørt nakað við í sínum fjálgu steinprentum - tey eru á tremur av góðum veitslulag, vøkrum litum og skapum og við hópin av smáum portrettum av menniskjum, sum práta, dansa, drekka, flenna og eru í góðum lag.

Bárður Oskarsson, sum nýliga vann ta stóru norðurlendsku barnabókmentavirðislønina, verður eisini við á framsýningini við nøkrum steinprentum, sum vísa, at hóast munur er millum tær elskuligu barnabókatekningarnar og ta meira døpru myndlistina hjá honum, so eru áhugaverdar líkheitir t.d. í teirri livandi, ójøvnu strikuni og í klára, einfalda myndabygnaðinum.

Hansina Iversen hevur hesar seinastu vikurnar avrikað fleiri verk á grafiska verkstaðnum, m.a. eina røð av smáum koloristiskum steinprentum, ið um somu tíð tykjast einføld og samansett við so nógvum og so ríkum litløgum, at tað er eitt satt myndlistarligt undur, at tey passa inn í tað lítla myndarúmið. Og sjálvt um tøknið er øðrvísi í bleytu tekstilverkunum hjá Randi Samsonsen, so eru eisini tey nonfigurativ við buglandi útúrgerðum, ið geva hugasamband til okkurt lívfrøðiligt, stuttligt, margháttligt og vakurt.

Kom í Steinprent fríggjadagin og njót samtíðarlistina saman við einum góðum glasi av gløggi!

Kinna Poulsen kuraterar framsýningina, sum er opin inntil 19.januar 2019.

*Myndin er brot úr nýggjum prenti hjá Hansinu Iversen

47507574_439274749939754_625900636243755008_n - Kopi.jpg


Billedstorm X

Fredag d.7.december klokken 16-18 er der fernisering på årets juleudstilling i Steinprent, Myndaódnin/Billedstorm 2018 med gløgg og gavetryk.

Selv om udstillingen igen i år for tiende gang i træk er en form for oversigt over året der gik i Steinprent, kan man egentlig ikke betegne den som en tilbageskuende udstilling. Tværtimod er der tale om en ganske nutidig udstilling med splinterny grafik, maleri, træ- og tekstilobjekter. Det er med andre ord den gode færøske og nordiske samtidskunst, der udstilles i form af værker af: Hansina Iversen, Randi Samsonsen, Anna Seppälä, Fríða Matras Brekku, Bárður Oskarsson, Bárður Jákupsson, Rannvá Kunoy, Hanni Bjartalíð, Claus Carstensen, Julie Sass, Louise Aakerman Nielsen, Tóroddur Poulsen, Erik Heide, Marius Olsen og Zven Balslev.

2018 har været et særdeles aktivt år i Steinprent med en del udstillinger og endnu flere litografier, som kompetente billedkunstnere har skabt sammen med de erfarne værkstedsfolk. Med på udstillingen er bl.a. de nye tryk, som Bárður Jákupsson har lavet til foreningen Steinbrás medlemmer. At være medlem i Steinbrá koster 500 kroner om året – alle er velkommen at tilmelde sig, og alle indtægter af kontingent går til støtte af Steinprents arbejde. 

Igen i år kan medlemmerne glæde sig til nogle herlige gavetryk. Festligheder er et mærkeligt sjældent motiv i færøsk billedkunst, men Bárður Jákupsson har taget det op som tema og resultatet er nogle skønne, smittende lune skildringer af mennesker, der snakker, danser, drikker, griner og er i godt humør

Bárður Oskarsson, der for nylig vandt Nordisk Råds Børnelitteraturpris, er også med på udstillingen med nogle fine litografier, der viser, at selvom der er forskel på hans elskelige børnebogstegninger og det mere alvorstunge udtryk i hans billedkunst, så er der interessante ligheder at spore bl.a. i den ujævne bølgende streg og den enkelte og klare opbygning af billedrummet.

Hansina Iversen har de sidste par uger færdiggjort flere værker på værkstedet, bl.a. en række små koloristiske litografier, der er på en gang forekommer enkle og komplekse og med så mange lag farve, at man må undres over, at de kan passe ind i det begrænsede billedrum. Men det gør de på en måde, der vender begrænsningen til en klar fordel. Og selv om Randi Samsonsens tekstilværker rent teknisk er ganske anderledes, så er de også nonfigurative med finurlige buler, der giver associationer til noget organisk/biologisk, og som forekommer morsomme, mærkelige og skønne på deres helt egen måde.

Kinna Poulsen kuraterer udstillingen, der er åben indtil d.19.januar 2019.

Fotos: Udsnit af værk af Randi Samsonsen


47290721_274847079883200_1304324504859705344_n.jpg