Olaf Johannessen skarar framúr sum Hynkel

2017_09_13_N©rrebro_Teater_Diktatoren_Gennemspilning_0165-copy.jpg

21.september var leikurin Diktatoren við Olafi Johannessen sum høvuðsleikara frumsýndur á Nørrebro Teatret. Føroyski sjónleikarin spælir her saman við dugnaligum og kendum leikarum: Peter Gantzler, Søren Pilmark, Jimmy Jørgensen, Jesper Hyldegaard, Nicolai Dahl Hamilton, Asbjørn Krogh Nissen, Peter Zandersen og Julie Agnete Vang.

Leikurin, sum er bygdur á kenda filmin hjá Chaplin frá 1940 um einaræðisharran Hynkel, ið er meinlíkur einum fátøkum jødiskum hárskera, er sera væl móttikin; ummælarar rósa leikinum og lata honum nógvar stjørnur – millum fimm og seks, harav Olaf sjálvur fær nógvar.

olaf.jpg

Í BT skrivar ummælarin Morten Buckhøj undir yvirskriftini: "Mere aktuel end nogensinde: Chaplins 'Diktatoren' genfødes mesterligt på Nørrebro", at Olaf Johannessen er eminentur: “Historien er i dag præcis lige så aktuel, som dengang den blev skabt. Retorikken i Hynkels taler til folket er ikke så anderledes end retorikken man hører fra magtmennesker som Assad, Putin og Trump. Nogle sætninger er nærmest ordret, hvad der også kommer ud af munden på politikere fra Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige i dag. Skift ’jøderne’ ud med ’muslimerne’ og Hynkels store tale til folket kunne være et afskrift fra Thulesen Dahl på et DF landsmøde. Det er mere skræmmende, end man sådan lige går og tænker i hverdagen...”

olaf2.jpg

Í Politiken gevur Monna Dithmer leikinum fimm hjørtu, ummælarin skrivar um ta toføru uppgávuna at seta gamla filmin hjá Charlie Chaplin upp sum sjónleik í dag: "Hvor svær en opgave, teaterkoncert-mester Nikolaj Cederholm og hans hold har fået løst med frodig inspiration og balstyrig fysisk præcision, blev tydeligt ved premieren, hvor starten midt i voldsom krigstummel og broget slapstick tværtom virkede leddeløs og unden retning. Så man kunnu frygte, at det vile blive en tung omgang med filmens let kluntede dialog (det var Chaplins første talefilm) og slingrende historie... Men alt falder i hak, så snart Olaf Johannessen træder i fokus i sin totalt fascinerende dobbeltrolle som diktator og barber...” (Politiken 23 september 2017).

 

Diktatoren. Nørrebro Teater.

Handrit: Charlie Chaplin.

Leikstjórnað.: Nikolaj Cederholm.

Tónleikur: Olivier Antunes. Scenografi: Kim Witzel. Kost.: Line Bech. Koreografi: Anja Gaardbo. Slapstick: Kasper Ravnhøj.

https://www.bt.dk/kendte/mere-aktuel-end-nogensinde-chaplins-diktatoren-genfoedes-mesterligt-paa-noerrebro

http://www.nbt.dk/forestillinger/diktatoren/

http://politiken.dk/kultur/scene/art6126878/Nikolaj-Cederholms-Diktatoren-er-hylende-sjov