Havfrúgvin sjósett 17.september

Fotomyndina av Jóanesi Nielsen tók Randi Ward

Fotomyndina av Jóanesi Nielsen tók Randi Ward

Í kvøld var Jóanes Nielsen at hoyra í tíðindunum, hann greiddi frá sínum nýggja leiki, sum tey í løtuni eru við at venja og fyrireika á Tjóðpallinum. Høvundurin ljóðaði sjálvur so spentur um henda leikin, sum hann vildi reklamera fyri, at tað smittaði, hatta ljóðar eisini sum ein spennandi og dugnaligur hópur, sum skal syrgja fyri, at leikurin verður væl útborin (sí longri niðri) undir leiðslu av sjálvum Eyðuni Johannesen. Eg gleði meg sum eitt smábarn til premieruna.

Leikritahøvundurin nevndi Georg Brandes gamla og krav hansara um, at bókmentirnar skulu nema týðandi samfelagsspurningar og leggja upp til kjak. Georg Brandes segði m.a: 

"Det, at en Litteratur i vore Dage lever, viser sig i, at den sætter Problemer under Debat. Saaledes sætter f. Ex. George Sand Ægteskabet under Debat, Voltaire, Byron og Feuerbach Religionen, Proudhon Eiendommen, den yngre Alexander Dumas Forholdet mellem de to Kjøn og Emile Augier Samfundsforholdene. At en Litteratur Intet sætter under Debat er det samme som, at den er ifærd med at tabe al Betydning. Det Folk, som frembringer den, kan da længe nok troe, at al Verdens Frelse vil komme fra det, det vil see sig skuffet i sin Forventning; det bli­ver ikke mere et saadant Folk, som styrer Ud­vikling og Fremskridt, end Fluen gjorde det, da den mente at drive Vognen frem, fordi den nu og da gav dens 4 Heste et ubetydeligt Stik"

HVAT HENDIR TANN DAGIN, TÁ FISKIMENN FÁA EINA HAVFRÚGV Í TROLIÐ? Á TJÓÐPALLINUM ERU TEY FARIN UNDIR VENJINGAR AV NÝSKRIVAÐUM LEIKI EFTIR JÓANES NIELSEN, SUM MILLUM ANNAÐ SETIR HENDAN SPURNING.

“Vit byggja Føroyar á aldum. Vit reka á kenslunnar havi.

— Úr yrkingini "Hugo er deyður"

- Tað merkir m.a. at okkara fiskivinna og samfelagið sum byggir á vinnuna, er sera viðbrekið, og júst tað er kjarnin í leikinum HAVFRÚGVIN. Høvðuspersónurin Olivar gjørdist avlamin á trolaradekki, og gjøgnum hansara kritisku eygu, og sambondini sum hann hevur við familju og kenningar, uppliva vit Føroyar í dag.

Soleiðis sigur Jóanes Nielsen um nýggja leikin HAVFRÚGVIN, sum hevur heimspremeru á Tjóðpallinum leygardagin 17. september.

Vit kenna Jóanes sum eitt slóðbrótandi skald, ið fevnir víða, bæði á bundnum og óbundnum máli, sum yrkjari og sum stuttsøgu- og skaldsøguhøvundi. Umframt ein ídnan viðmerkjara til samfelagskjakið. Eisini er nýggj føroysk skaldsøga á veg frá honum. Skaldskapurin hjá Jóanesi er týddur til fleiri mál.

Jóanes hevur fingið Norðurlendska Dramatikaraprísin, Mentunarvirðisløn Landsins, Mentunarvirðisløn M. A. Jacobsens og FMA fyri Ársins sangtekst. Eisini hevur hann verið tilnevndur Bókmentavirðisløn Norðurlandaráðsins fimm ferðir. Jóanes hevur eisini fleiri ferðir móttikið starvsløn fra Mentunargrunni Landsins. 

EITT SPENNANDI TOYMI AV FØROYSKUM UNGUM LISTAFÓLKUM

Leikstjóri er Eyðun Johannessen og hann hevur verið eisini verið ráðgevi hjá Jóanesi í sambandi við leikritið. Afturat sær hevur hann hesuferð eitt heilt serstakt toymi av royndum, ungum og dugnaligum føroyskum listafólkum. Altjóða pallsniðgevin Sámal Blak ger pallmynd og búnar. Sámal hevur gjørt pallmyndir til operur, sjónleikir og konsertir kring heimin og hevur vunnið fleiri virðislønir. Tónaskaldið Jens L. Thomsen, ið vit m.a. kenna frá bólkinum ORKA, ger tónleik og ljóðmynd. Filmsleikstjórin Heiðrik av Heygum, ið gjørdi ræðufilmin SKULD og videoløg fyri m.o. EIVØR og BYRTA, stendur fyri videoupptøkum. Turpin N. Djurhuus stendur fyri ljósdesigni og Gunn Reginsdóttir Joensen er koreografur.

Leikarar eru: Annika Johannessen, Beinta Clothier, Súsanna Tórgarð, Hjálmar Dam, Páll Danielsen umframt Høgni Olsen og Eyð Matras, sum fyri fyrstu ferð eru at síggja á Tjóðpallinum.