DISSONANT THOUGHT - Hansina á Norðurbryggjuni í Keypmannahavn

Hansina Iversen. Norðurbryggjan. Fernisering leygardagin 27. august kl.15    http://www.nordatlantens.dk/

Framsýning í tíðarskeiðnum: 28. august – 16.oktobur2016

Dissonans er eitt herliga dynamiskt hugtak, sum tónleikasøguliga hevur sín ávísan týdning. Dissonans merkir upprunaliga misljóð, men fevnir eisini um okkurt, sum ljóðar øðrvísi - innan fyri modernismuna er hetta "øðrvísi" vorðið eitt lyklaorð, har hesin dissonansur ofta verður mettur sum idealið heldur enn tann avkláraða harmoniin.

Eg  havi sæð myndirnar í atelierinum hjá Hansinu Ivesen, og tí kann eg viðmæla framsýningina, sum verður eitt dynamiskt fýrverkari av mótgangandi rørslum og tonkum. Fleiri av myndunum eru so risastórar, at tú sum áskoðari fært eina serliga, sansaliga uppliving av teimum, tá tú mentalt kavar inn í myndaflatuna. 

Myndevnini hjá Hansinu Iversen eru serstøk og enn sum áður er talan um nonfigurativar myndir. Málningarnir stinga seg fram sum ein heildarupploysn av bæði geometriskum formum eins og einum materiellum og fysiskum streymi, ið er til staðar í verkunum sum breið, bylgjandi pensilstrok. Málningarnir hava einki heiti og einki ítøkiligt innihald, men teir innihalda ein úrdrátt av sansing. Ein kennir á sær, at málningarnir eru eitt úrslit av einum sinnisligum eins og einum fysiskum arbeiðshátti.

Dissonant Thought  er ein sýning sprottin úr tankanum, fyri eygað – men kanska eisini fyri oyra? ”Dissonans” vísir til hoyrisansin. Man tosar um litljóð, og vit flyta okkum inn í samansansing; tað óskiljandi samanspælið, ið kyknar upp millum fleiri sansir. Málningarnir kunnu eisini, eins og heiti á sýningini sipar til, upplivast sum flótandi tankar ella ”tilvera”, ið taka við og avtaka í formi, broyta litir, styrkjast ella blikna – sum ”ljóða ymiskt”. Við øðrum orðum, ein sansalig heildaruppliving.