Framúrskarandi og egin - Barbara í Gongini

Fotomyndir: Umberto Fratini

Fotomyndir: Umberto Fratini

Mótavikan í Keypmannahavn, Copenhagen Fashion Week endaði fríggjadagin og aftur hesa ferð hevur Barbara í Gongini tikið lut. Eftir myndunum frá sýningini at døma er føroyski sniðgevin tryggari og meira sannførandi enn nakrantíð í sermerkta stílinum, sum er hennara heilt egni. Tað er hetta, sum teir flestu ummælararnir taka fram, at Barbara í Gongini er ein sera egin sniðgevi.

Hugtakið avantgarde stavar frá myndlistini við einum kravi til listafólkini um at tey skulu vera framman fyri restina, tey skulu bróta mørk og ikki lata sær lynda, men alla tíðina bróta upp úr nýggjum. Avantgardisman var grundleggjandi í fleiri av teimum modernistisku listarákunum, sum settu spurnartekin við hvat list er, t.d. innan dadaismu. Avantgardumóti tók seg upp í trýssunum og er í sær sjálvum eitt sera áhugavert hugtak. Við tað, at móti í breiðari merking jú má vera grundaður á popmentan, á rák, sum ganga fyri seg í nútíðini millum tey flestu, er avantgarde tað øvugta og tessvegna er avantgardumóti í ævigari andsøgn við sjálvan, men ein avantgardusniðgevi sum Barbara í Gongini flytir seg í heilum yvirum mørk eisini crossover frá móta til list.

Ein høvuðstáttur innan avantgarde er at verkini seta spurningar og problematiserar. Hetta sama er galdandi fyri úttrykkið hjá Barbaru í Gongini. Um vit t.d. hyggja at myndunum frá hesi nýggju sýningini hjá Barbaru í Gongini, sæst, at talan ikki er um at fylgja einum siðbundnum, glamourøsum vakurleikaideal á la Hollywood. Heldur fer okkurt slag av problematisering fram, sum setur spurningar til frammanundan galdandi vakurleikaideal. Modellirnar tykjast sminkaðar við denti á tað, vit vanliga plaga at goyma við sminku, myrkar rendir undir eygunum og hangandi eygnabrýr, sum hevur við sær, at modellirnar síggja ørkymlaðar út. Her er bæði drama og humor á skránni. Hárið er í fleiri førum sett eins og ein hjálmur kring høvdið niðurum høkuna. Høvuðslitur innan avantgardumóta er svart og hetta er eisini galdandi fyri klæðini hjá Barbaru í Gongini, sum tó eisini brúkar hvítt og grátt. Við avmarkaða litavalinum verður natúrligt fokus á linjurnar, skap, samansetingar og klipping. Klæðini hjá Barbaru í Gongini taka umhvørvislig atlit, tey eru burðardygg og leggja upp til individuellan kreativitet Her eru fleiri løg av klæði, sum umskarast, men gjøgnumskygnið og kláru linjurnar verða onkursvegna varðveittar. Úttrykkið er androgynt, tað er til tíðir ikki lætt at gjøgnumskoða kynið á modellunum og hetta er greidliga heldur ikki av stórum týdningi, tí her verða øll parametur bjóðað av.

Tað tykist loysa seg at vera konsekvent sum Barbara í Gongini, hon er í hæddini sum sniðgevi beint nú og tað sæst longu á eldhugaðu, altjóða ummælunum, at hennara show hevur verið sera væl eydnað. Tá tað endaði takkaðu áskoðararnir við standandi ovatiónum. Fleiri av ummælarunum nevna eitt ávíst postapokalyptiskt brá, at modellirnar minna um zombiar, sum vála runt eftir heimsins enda, og tað er satt, at eitt ávíst lyndi hómast í  mun til at seta umhvørvisligar spurningar, men her er somuleiðis hópin av elegantari coolness, list og skemti yvir kollektiónini.

Í Euroman.dk tekur Ditlev Fejerskov samanum mótavikuna við at nevna fýra sniðgevarar: “Den københavnske modeuge går på hæld og lægger dermed tre dages fejring af dansk mode bag sig. I år var der flere spændende herreshows på programmet, hvor der blandt andet var et kærkomment comeback til Won Hundred, og flotte og gennemførte modeshows fra Han Kjøbenhavn, Henrik Vibskov og Barbara Í Gongini”.

The Nordic Style Magazine skrivar um nýggju kollektiónina hjá “The Faroese brand Barbara I Gongini”, at hon er listarlig, hóskandi hjá øllum, serliga teimum djørvu og umhvørvisliga tilvitaðu. Beto Guzman Abundes skrivar á heimasíðuni nordicstylemag.com, at klæðini í ár ikki bert eru progressiv, men at tey eisini eru ein sterk avspegling av dna´num hjá fyritøkuni, sum er at miðsavnast um tað frælsa individuella heldur enn tær føstu katergoriirnar, sum vanliga verða brúktar. Kollektiónin er døpur og elegant við framúrskarandi listarligum ískoytum. Positiva ummælið endar við eini avbjóðing til lesaran: “If you have the attitude and the interest in owning something a little bit more conceptual, this collection will become your guide on how to do Spring with a tad of Modern Art in it”.

Emilie Graulund skrivar á cover.dk, at Barbara í Gongini aftur sýndi fram eitt show, sum skaraði framúr: “Hvor det sidste sæson betød en performance med to dansere i vilde showpieces, var det i denne omgang mere afdæmpet hvad selve showet angik. Til gengæld var showlokationen noget af det vildere. Barbara í Gongini holdt nemlig show ude i en stor containerhal langt ude på refshaleøen. Med technomusik som hyldede smerte, død og dans trampede modellerne ind på en catwalk mellem høje mure skabt af containere. Tøjet, der som sædvanligt var holdt i primært sort med enkelte hvide outfits i starten af showet, var løst, dekonstrueret og flagerende med store, tribal inspirerede halskæder. Modellerne var stylet med håret redt op omkring ansigtet og mørk zombie make-up, og endda med ekstra påsat hud, som skallede af. Tøjet var måske let og løst, men showet gav et indtryk af dystopiske krigere på techno klub i containerhal”.

Í The Daily fegnast Courtney Forrest um showið, sum hon kallar eina visuella veitslu frá byrjan til enda og so er hon sera hugtikin av leðurjakkunum (each more masterful than the last).

Mótajournalisturin Sarah Skarum er somuleiðis heilt ómetaliga positiv og sigur seg beinleiðis hava fingið eina opinbering av Barbaru í Gongini. Hon skrivar í Berlingske Tidende: “Nogle gange får man en åbenbaring. Pludselig revner himlen, og alt giver mening. Det skete for mig, da Barbara I Gongini holdt show på Refshaleøen i en kæmpe hal, fyldt med skibscontainere langs begge sider af catwalken. For enden en enkelt container, hvor der stod en musiker og spillede. Over et net og så svævebaner, hvor vovelystne besøgende i oplevelsescenteret Urban Camp, der også holder til i bygningen, kunne glide på stålwirer over sceneriet. Poengið við klæðunum hjá Barbaru í Gongini er sambært Sarah Skarum tann vantandi fasittlistin, at hennara klæði ikki eru ein føst, definerað uppliving, sum er avgjørd frammanundan. Tað ber til at justera, broyta í mun til hvør er í klæðunum. Kyn, aldur og stødd hava ongan týdning. Tað, ið hevur týdning er hvat mann sjálv velur.

Stóru hálsprýðini hava Monies gjørt. Monies er eitt danskt, eksklusivt smúkkumerki, sum Nikolai og Gerda Lynggaard stovnaðu í 1973. Í Monies gera tey unikasmúkkur við náttúrutilfari sum t.d. træ, stein, koralir, rav, gull og gággur. 

Stóru hálsprýðini hava Monies gjørt. Monies er eitt danskt, eksklusivt smúkkumerki, sum Nikolai og Gerda Lynggaard stovnaðu í 1973. Í Monies gera tey unikasmúkkur við náttúrutilfari sum t.d. træ, stein, koralir, rav, gull og gággur.