Y Arpeggios – Augenmusik i Steinprent

Også i Tórshavn er sommeren over os i disse dage, hvorfor de allerfleste har fri. Det gælder eksempelvis undertegnede, der ikke helt har rede på ugedagene og som i onsdags eller måske var det i torsdags gik en tur gennem byen, der førte mig ned til bådehavnen og til Steinprent, Færøernes Grafiske Værksted. Her har man tydeligvis ikke holdt fri på det seneste. På væggen hænger der flere nye tryk, som jeg ikke har set før. Det er særprægede billeder med runde figurer i flere farver. Det er træsnit, kan jeg se på mønstret af årringe, der skimtes gennem især de lysere farveflader.

Kunstneren

På værkstedet møder jeg en venligt smilende kvinde i rød arbejdsdragt og med glimt i de brune øjne. Det viser sig at være tekstildesigneren Margrethe Odgaard, som har lavet fem tryk på værkstedet. Hun fik for nylig tildelt verdens største designpris Torsten og Wanja Söderbergs pris på en million svenske kroner, som hun modtager i november i år. I priskomiteens motivation står der, at “Margrethe Odgaard har tekstil som afsæt for formgivning. Tilgangen er på én gang håndværksmæssig, taktil og gennemreflekteret; hun tænker med hænderne. Ud fra både poetiske og konsekvente farve- og mønsterstudier skaber hun sammenhænge i en betagende proces fuld af musikalitet. Den kunstneriske vision er drevet frem af ønsket om at skabe og berige på en måde, hvor viden, ideer og færdigheder deles ufortrødent og generøst”. Margrethe Odgaard er født i 1978 og er uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering med studier på Rhode Island School of Design i USA. Som tekstilformgiver fokuserer hun på  farver, mønstre og taktilitet. Hendes arbejde er præget af en vedholdende søgen efter nye måder at udforske farve og mønster af materialet.

Trykkene

De grafiske tryk er med deres afklarede cirkulære former, de organiske mønstre og glødende farver præget af en vis formlig skønhed, men synes også at være opbygget i forhold til en eller anden systematik, så jeg spørger Margrethe Odgaard om billederne. Hun siger, at de grafiske værker er billedsiden af Y Arpeggios, som Teitur Lassen har skrevet. De to, Margrethe og Teitur er venner, de har gået i skole sammen og har i flere år overvejet at lave et fælles projekt, som nu er blevet til virkelighed.

Y Arpeggios

Teitur Lassen har i et par år arbejdet med såkaldt arpeggios, dvs. tonerækker, som han spejler og som tilsammens danner små, enkle men udtryksfulde kompositioner. Margrethe Odgaard er fascineret af spejlingen og af musikken, der kommer ud af den og sammen med Teitur er hun i gang med at lave billeder til en nodebog med klavernoder. Projektet er enestående på så mange måder, bl.a. er selve træstokken af fem træsorter af særlig luksuskvalitet; de stammer fra Dinesen. Selve træpladerne er spejlede således, at de fremstår i to cirkulære dele.

Synæstetisk farvevalg

Farverne i trykkene er valgt i forhold til en synæstetisk systematik. Tanker omkring synæstesi, om augenmusik, musikmaleri og samsvar imellem de forskellige sanseområder er ikke nye, de har været fremme helt fra renæssancen. Gennem tiderne har der været flere forsøg på at strukturere farver og toner i et bestemt forhold og Margrethe Odgaard har taget udgangspunkt i hovedtendenserne i disse strukturer, som bl.a. Isac Newton har fundet frem til.

Flere lag

Projektet er præget af mange lag med flere spejlinger og farve- og musikstrukturer. Det kan forekomme ret kompliceret, når man får projektet forklaret, men i det øjeblik, da Margrethe Odgaard spillede et af klaverstykkerne for mig på computeren, samtidig som jeg så på det tilhørende billede, forekom alting pludselig så enkelt og så klart, at det føltes rørende. Jeg SÅ musikken, der langsomt tonede frem som små begyndelser fra hver sin side, rødt i venstre side og grønt i højre side og i tankerne fulgte jeg tonernes og farvernes bevægelser henimod og forbi hinanden. Oplevelsen var aldeles betagende og en lovende forsmag på en udgave, som vi kan glæde os til. Foreløbig kan de nye tryk ses og købes i Steinprent. 

2.jpg