Glasir - við smølum myndlistarligum sjónarringi

glasfo.jpg

Nú lýst hevur verið við listprýðingini av stóra nýggja skúladeplinum í Marknagili, legði eg til merkis, at lýsingin um listprýðing fyri 3 milliónir krónur bara er orðað á føroyskum. Bygningurin er teknaður av BIG, Bjarke Ingels Group, sum er eitt altjóða arkitektafelag, grundlagt í Danmark, og sum umframt at arbeiða við menning av hugskotum um allan heimin í sambandi við býargerð og byggilist, eisini hevur teknað bygningar, sum eru bygdir í Korea og í USA osfr. Arkitektoniskt er talan um ein altjóða hugsaðan bygning, men listin skal eftir øllum at døma vera føroysk.

Ongastaðni í heiminum hava tey annars so stóran tørv á altjóða list sum í Føroyum, eitt land sum í ár 2016 ikki hevur megnað at fyriskipa føroyska luttøku á altjóða listamessum. Enn verri er tað, at vit enn ikki hava nakra permanenta framsýning av altjóða list í Føroyum. Listasavnið hevur føroyska list og tá savnið eina hissini ferð sýnir fram altjóða list sum t.d. á framsýningini hjá Ian McKeever, ja so møta bara nøkur fá. Sum kunnugt er okkara listasøga sera stutt og avmarkað og okkum tørvar altjóða kapping og íblástur um vit ikki púra skulu implodera í provinsiellari og protektionistiskari sjálvsnøgd. Sjálv haldi eg, at altjóða kapping skuldi verið uppløgd í eini so stórari og altjóða hugsaðari verkætlan sum Glasir, har vit fara at útbúgva fleiri túsund ungar føroyingar til kritiskar samfelagsborgarar, sum fleiri av teimum fara víðari út í heimin at útbúgva seg. 

Uppá fyrispurning mín um eina lýsing á enskum svarar Sigga Jacobsen, skrivstovufólk á Glasi soleiðis: ”..Í arbeiðssetninginum hjá nevndini er orðað, at listprýðisnevndin skal kunngerða uppgávuna at listprýða Glasir í føroyskum miðlum. Lýsingin er tí bert á føroyskum…”.