Standmyndir við sjóvarmálan

 

Erik Heide framsýnir í Steinprent

Steinprent verður henda komandi mánaðin karmur um eina forkunnuga skulpturframsýning. Tað er danski listamaðurin, Erik Heide sum sýnir fram sínar standmyndir úr bronsu, steini, træi og stoypijarni, ið myndevnisliga taka støði í menniskjum og teirra umhvørvi - tað hevur í hesum sambandi týdning, at Erik Heide er føddur á oynni Mors, har hann enn búleikast.

Oyggjasamleikin hómast onkursvegna í listaverkunum, tað er tí hugsandi, at føroyskir áskoðarar fara at kenna seg aftur í teimum. Í Danmark er Erik Heide ikki minst kendur fyri sínar mongu kirkjuprýðingar, sum hann sjálvur hevur mist talið á, hann var bara 22 ára gamal, tá tann gjørdi ta fyrstu. Nøkur ár er eyðvitað liðin síðani tá, tí Erik Heide hevði sama lærara sum á sinni Ingálvur á Reyni á málaraskúlanum á Kunstakademinum, nevniliga Kræsten Iversen, professara. Erik Heide skifti frá málarí til grafikk hjá Holger J.Jensen professara, men hann endaði tó við at gerast myndahøggari burturav. Sum myndahøggari er hann sjálvlærdur og egin, hansara einfalda og organiska myndamál hóskar sera væl saman við grova tilfarinum, sum hann oftast brúkar, antin tað er høgt í granitti ella evnað til í leiri og síðani stoypt til jarn ella bronsustandmyndir.

Listamaðurin hevur stóran áhuga fyri keltiskari list og hansara egnu verk eru merkt av sama sterka einfeldi og inniliga átrúna sum hómast inni í gomlum romanskum kirkjum. Verkini hjá Erik Heide eru modernað við álvarsligum eksistentiellum innihaldi, tey snúgva seg um lív og deyða hjá menniskjanum á foldum, men standmyndirnar kunnu eisini vera stuttligar, lættar og hugfarsligar standmyndir við eyga fyri hvussu lívsins stórbæra undur kann geva seg til kennar av gerandisligu upplivingini av vindinum í hárinum hjá barninum, sum spælir við bátar við sjóvarmálan.

 

 

Ved vandkanten

Erik Heide i Steinprent

Den kommende måned danner Steinprent rammen omkring en spændende skulpturudstilling, som vi glæder os til. Det er Erik Heide, som udstiller sine fine bronze-, sten- og støbejernsskulpturer, der motivisk tager udgangspunkt i mennesket og dets omgivelser – det er i denne forbindelse ikke uden betydning, at Erik Heide er født og opvokset på øen Mors, hvor han stadig er bosiddende. For værkerne synes præget af en særlig øboer-identitet, som bevirker, at de næppe ikke vil forekomme helt fremmede for færøske udstillingsbesøgende. I Danmark er Erik Heide ikke mindst kendt for sine mange kirkeudsmykninger, han var kun 22 år, da han udførte den første. At det er mere end et par år siden ved vi, for Erik Heide havde i sin tid samme lærer som den kendte færøske maler, Ingálvur av Reyni på Kunstakademiets malerskole. Det var prof.Kræsten Iversen og senere skiftede Erik Heide til grafikken ved prof. Holger J.Jensen, det er måske symptomatisk for den noget egensindige og dermed også meget originale kunstner, at han besluttede sig for at blive billedhugger.

Som billedhugger er Erik Heide altså selvlærd, hans enkle, organiske billedsprog passer godt sammen med det materiale, som han bruger. Erik Heide er interesseret i keltisk kunst og hans egne værker er præget af samme enkelhed og inderlig religiøsitet, som man kan fornemme i romanske kirker. Erik Heides værker er en slags moderne fortolkninger af alvorstunge eksistentielle emner, de handler om liv og død i menneskelivet, mens slægter følger slægters gang. Men der er også plads til humor og abstraktion i skulpturer med øje for hvordan livets storslåede under kan manifestere sig i det små eksempelvis af den hverdagsagtige oplevelse af vinden i håret, mens barnet leger med både i vandkanten.