Hjørdis Haack fingið gávufæ úr donskum grunni

Fríggjadagin 4.mars var hátíðarhald í Kunsthal Charlottenborg í Keypmannahavn, tá fingu 4 listakvinnur Anne Marie Telmanyi legatið på Kunsthal Charlottenborg. Anne Marie Telmanyi legatið er uppkallað eftir stovnaranum, málaranum Anne Marie Telmanyi, og verður latið listakvinnum yvir 40, hvørs avrik eru framúrskarandi góð. Tey fýra legatini uppá 100.000 krónur hvør vóru latin Milena Bonifacini, Martha Kramær, Helle Frøsig og Hjørdis Haack. Síðstnevndu listakvinnu kenna vit, hon er føroysk og hevur framsýnt saman við Heystframsýningarbólkinum.

Í grundgevingini fyri at fáa Anne Marie Telmanyi legatið stendur: “Hjördis Haack favner det store format. Det store format og en stærk farvekolorit bidrager til en monumental oplevelse, som insisterer på vores opmærksomhed. Hjördis Haack udforsker, hvordan gentagelse, det forenklede udtryk og formens spejling skaber rum til nye metaforer. Metaforer, der hensætter os til nye foranderlige miljøer og landskaber. Hjördis inddrager den almene hverdagsgenstand som et redskab, når vi skal transformeres til ydre kroge af vores opfattelse af kultur og landskaber. Hjördis sætter blomsten ind som motiv, pågående og stærk. Vi som beskuere kommer så tæt på naturen, at duften fra blomsten kildrer vores lugtesans – er den virkelig eller ej? En overvældende oplevelse, på den gode måde. Hjördis Haack udforsker den verden vi befinder os i gennem hverdagens spejlinger – og hun stiller os et scenarie i skue: HVILKEN verden er omkring os? Gennem spejlinger i hendes motiver, stiller hun spørgsmålet: Hvilken tid og hvilke tanker omgiver os. Hjørdis Haack insisterer på vores opmærksomhed i relation til samfund, liv og vores valg af værdier.