Myndaódn og gávuprent í Steinprenti

14.desember klokkan 16-18 letur árliga Myndaódnin upp í Steinprenti. Hetta er ein framsýning við eini ørgrynnu av listaverkum, sum øll verða til keyps. Kennir tú onkran, sum hevur uppiborið eina serliga jólagávu, kann vera, at tú finnur hana á Myndaódnini. Samstundis verður ársins gávuprent, sum the one and only Tróndur Patursson í løtuni er í ferð við at gera, latið limum í Steinbrá, eins og til ber hjá nýggjum limum at tekna seg. Tað kostar bara 500 krónur fyri einstaklingar og 2000 krónur fyri feløg at gerast limur í Steinbrá og upphæddin er at meta sum ein listaíløga, sum loysir seg fyri øll.

2016 hevur verið eitt serstakliga hendingaríkt ár í Steinprenti - tað byrjaði við einum ordans braki, tá seksti ára føðingardagurin hjá Tórbirni Olsen varð hildin við framsýning og føðingardagsprenti, ið varð gjørt á degnum. At Torbjørn Olsen er ein sera avhildin listamaður, høvdu vit longu varhugan av - hann fekk jú Mentanarvirðisløn Landsins í fjør. Men allíkavæl høvdu vit ikki væntað eina so stóra fólkamongd, sum hana, ið hevði leitað sær oman í Steinprent at fagna Torbirni.

Kurpali var stuttliga heitið á eini væl eydnaðari framsýning hjá Hanna Bjartalíð, sum var í Steinprenti í januar. Í mars sýndi Erik Heide fram standmyndir. Hesin listamaðurin hevur stóran áhuga fyri keltiskari list, sigast kann um hansara egnu verk, at tey eru merkt av sama sterka einfeldi og inniliga átrúna, sum hómast inni í gomlum romanskum kirkjum. Verkini hjá Erik Heide eru modernað við álvarsligum eksistentiellum innihaldi, tey snúgva seg um lív og deyða hjá menniskjanum á foldum, men standmyndirnar kunnu eisini vera stuttligar, lættar og hugfarsligar.

Í apríl sýndi Toni Larsen fram síni lyrisku prent og standmyndir, ið riggaðu sera væl sum karmur kring yrkingasalongina í Steinprenti, sum var uppkallað eftir einari reglu hjá Jóanesi Nielsen: ALT SUM ER FAST LOYSNAR. Í mai var Claus Carstensen á verkstaðnum, har hann gjørdi fimm væl eydnað prent saman við Magnus Andersson. Temaið í myndunum er sonevndar djóragerðir, sum Carstensen hevur havt áhuga fyri leingi, hetta, at djór ikki sum menniskju eru greið yvir, at tey skulu doyggja og tessvegna í størri mun mugu forvæntast at liva í núinum, djórðagerð tekur eisini støðu vil menniskjað og okkara lyndi til at niðurgera onnur til djór við tilvitanini um, at mann er hægri í eini lívfrøðiligari tignarskipan enn tey, mann niðrar. 

Marius Olsen hevði stórsligna framsýning í Norðurlandahúsinum í summar, og Sprotin gav út størstu listabókina, sum nakrantíð er útkomin á føroyskum við myndum og tekstum. Flleiri av prentunum vórðu framleidd í Steinprenti, m.a. tann vakra plakatin. Zven Balslev var á verkstaðnum nakrar dagar, har hann gjørdi nøkur sera væl eydnað ársprent til Glostrup Kunstforening. 

2016 hevur verið eitt ár fult av fagnaði, í summar vitjaði Drottning Margreta í Steinprenti, ið eisini gjørdist æraði móttakarin av einum stórum heiðurslegati frá danska tjóðbankanum (Nationalbankens Jubileumsfond) áljóðandi 100.000 krónur. Hesin grunnurin letur gávufæ eina ferð um árið og tað ber ikki til at søkja legatið. Í brævinum frá nevndini í Jubileumsfondinum stendur skrivað: “Med legatet ønsker fonden at påskønne jer som en af nordens mest særegne grafiske værksteder. I har forstået et at bevare håndværket i den grafiske trykkunst og samtidig formået at formidle jeres arbejde til en bred kreds via galleriet.” Upphæddin skal brúkast til nýggjar valsar, sum fara at lætta munandi um arbeiðið á verkstaðnum. Síðst í november gav Jan Cortzen eina bók út, sum nevnist Vi, der er færinger og her er Steinprent týdningarmikið ískot í mentanarpartinum.

Á hvørjum ári eru nógv dugnalig listafólk, sum arbeiða í Steinprenti. Margrethe Odgaard er tekstilsniðgevi, sum nýliga hevur fingið tillutaða heimsins størstu designheiðursløn, Torsten og Wanja Söderbergs pris uppá eina millión svenskar krónur. Tónleikarin, Teitur Lassen hevur í nøkur ár arbeitt við sonevndum arpeggio tónarøðum, sum hann speglar og sum tilsamans mynda smáar, einfaldar, men sera vakrar og hugfarsligar klaverkompositiónir. Margrethe Odgaard er hugtikin av speglingini og av tónleikinum, ið kyknar í henni, og saman gjørdu hon og Teitur av at gera eina bókaútgávu Y Arpeggio við nótum og myndum, myndasíðan er gjørd sum prent í Steinprenti.

Tóroddur Poulsen hevur arbeitt í fleiri umførum á verkstaðnum, har hann hevur fingið nógv góð verk burturúr, sum verða við á framsýning í komandi ári. Bæði Tóroddur og Peter Carlsen høvdu myndir við á Ólavsøkuframsýningini í Listasavninum og á framsýningini Sjá tú blánar, sum var í Steinprenti og í Glostrup Kunstforening. Tóroddur Poulsen framsýndi m.a. eina røð av træprentum við eini sjálvsmynd í ymiskum litum, sum verður blá. Peter Carlsen arbeiddi við teimum sjey deyðasyndunum, soleiðis sum tær síggja út á hansara egna andliti.  

 

Í september var debutfotoframsýning við myndum hjá Sveini Jákupsson. Myndevnini vóru fólk, landsløg og býarløg. Saman við prentarunum í Steinprenti framleiddi Julie Sass eina serstakliga áhugaverda listabók við heitinum VOLUME RHYTHM MATTER dialogues við heliografiskum prentum, umframt samrøðum við fýra nonfigurativ listafólk Arturo Herrera, Erin Lawlor, Ann Pibal og Steel Stillman.

Seyðirnir koma! var heitið á væl umtóktu framsýningini hjá Fríðu Matras Brekku við vatnlitamyndum og steinprentum, sum hon hevði fyri kortum, og sum er fyrsta serframsýning hennara í Steinprenti.

Øll eru hjartaliga vælkomin til Myndaódnina, sum verður hangandi fram til jóla.