Komin er heystsins hin dapra tíð

Drakk eg eina øl fyri hvørja ferð, følnað bløð koma fyri í nýggja yrkingarsavninum hjá Øssuri Johannesen, hevði eg fingið kenning áðrenn triðingurin var lisin, og um eg tá yvirhøvur náddi til síðstu yrkingina, hevði tað neyvan verið í seyðahøgum standi. Men tolni lesaran, sum hættar sær ígjøgnum allar tær 150 síðurnar í savninum verður væl samsýntur av einstøkum, døkkum poetiskum gimsteinum, ið gløða ymsastaðni í meldrinum.

Eg havi fyri vana at lesa bøkur í bussinum og taki tí bókina við á veg til arbeiðis Eg taki bussin í tí nú bonkleysa Steinatúni og blaði upp í svørtu bókini TÁ EG HOYRI MÍNI EINSLIGU FÓTAFET MILLUM FØLNAÐU HEYSTBLØÐINI og lesi um tann omnipresenta deyðan, einsemið, myrkrið, um krabbamein, AIDS, sorg, ólukkuligan kærleika og bløðini, sum fella til jarðar á heystartíð. Tá eg nakrar tímar seinni eri á veg oman aftur í býin hevur yrkjaraegið verið á barr, eg lesi um dungar av royktum sigarettum og um tómar ølfløskur og brádliga tykist bókin mær livandi, tá tað beint við Miðlon fer at lukta ramliga av gomlum, royktum sigarettum og av øli. Tað vísir seg at vera umboð fyri hitt mangan skurvuta og klirrandi liðið, sum plagar at sita á áðurnevndu bonkum, og sum dagliga anir í pendulfart í tveyaranum millum Rúsuna og trappuna í Steinatúni. Summi vilja hava tey burturbeind og gloyma, at slík sosial høvuðsreingerð hoyrir ikki demokratiskum samfeløgum til. Eg heilsi uppá ein teirra, hann spyr um bókin er góð, eg sigi, at tað er hon beint nú. Hann sigur, at tað er langt síðani, hann hevur lisið yrkingar.

Niðurundirkomin

Alkoholiseraður og niðurundirkomin er heiti á einari yrking og tað sigur eitt sindur um hvar vit eru stødd í mongum av yrkingunum. Tað er á samfelagsins botni í náttmyrkum barrum og gøtum í Keypmannahavn og í Havn. Yrkjaraegið tykist illa plágað av einsemi, hetta verður staðfest upp í saman, og fleiri staðni tykjast yrkjarin og yrkjaraegið at vera ein og sami persónur. Hesin varhugi kemur m.a. av, at støðini, sum verða nevnd í tekstunum, eru verulig støð í Keypmannahavn, har sum Øssur Johannesen býr og hevur búð og har hann ferðast í býarrúminum. Ein outsider artist er ein listamaður, sum onkursvegna arbeiðir uttan fyri ta etableraðu skipanina. Tað ber ikki ordiliga at siga hetta um Øssur Johannesen, eitt nú eigur Listasavn Føroya fleiri av hansara myndlistaverkum, ið eisini prýða permuna á bókini Sekel, listasøgubókini hjá Listasavninum. Øssur Johannesen var bara 23 ára gamal, tá hann hevði sína fyrstu serframsýning í Listsavni Føroya og hann hevði í 1990´unum fleiri serframsýningar, bæði heima og uttanlands. Eg minnist eitt nú eina framsýning við linoprentum í Føroyahúsinum í Keypmannahavn miðskeiðis í hálvfemsunum, harav fleri av prentunum vóru við á eini framsýning, sum eg skipaði fyri í Norðurlandahúsinum í 2012.

Daprar yrkingar

Tematiskt eru myndirnar hjá Øssuri Johannesen lutfalsliga fábroyttar at kalla monomanar í teirra uppafturtøku av ræðuligari sorg og sálarkvøl, sum kemur av sosialum og sálarligum, tað kann snúgva seg um sjálvmorð, kríggj, kúgan, avrætting, fasismu, sálarsjúku ella einsemi. Yrkingarnar eru á sama hátt fábroyttar. Øssur Johannesen hevur skrivað yrkingar í nógv ár, tær fyrstu vóru almannakunngjørdar í fløgubóklingum, tann seinasta hevði skap sum eitt yrkingarsavn við einari fløgu í og nú er so eitt yrkingarsavn komið uttan tónleik ella upplestur, sum Tutl hevur givið út. Øll tey følnaðu heystbløðini og einsemið eru dømi um, at yrkjarin dyrkar tað dapra og í hesum sæst onkur líkskapur við Janus Djurhuus, sum fyri úti við hundrað árum síðani yrkti regluna í yvirskriftini. Men yrkingarnar hjá Øssuri Johannesen eru als ikki eins mentaðar, formfastar og klassiskt bygdar. Yrkingarhátturin er nógv meira primitivur, orðatilfarið fábroytt og klisjéirnar nógvar og patetiskar; skuggar eru tungir, sorg er pínufull og fet eru einslig. Har er lítið og einki av rím, rútman er óreglulig, men merkt av endurtøkum, sum í støðum gevur yrkingunum ein ekstatiskan tóna. Onkra staðni minnir tað skrivaða um eitt slag av ótilvitaðum orðastreymi, einum stream of consiousness, sum yrkjarin skrivar niður júst sum tað fellur honum inn, eina staðni stendur ein lýsing av arbeiðsháttinum: “SUM BLØÐINI FELLA TIL/ JARÐAR AV TRÆNUM/ UM HEYSTIÐ/ SOLEIÐIS FELLA YRKINGARNAR/ NIÐUR TIL MÍN/ AV NÁTTARHIMMALINUM/ OG ALT EG SKAL GERA/ ER AT SKRIVA TÆR NIÐUR...”. (s.12)

Vøkur bók

Fagurfrøðiliga er talan um eina vakra bók, eitt hondskrivað A5 skrivihefti við reglum, sum á autentiskan hátt hongur saman við innihaldinum, og sum er lætt at lesa. Tá ein bók verður givin út av einum plátufelag, er kanska ikki upplagt at lasta tey fyri vantandi rættlestur, akuttan ð-mangul og vantandi redaktionelt arbeiði, og kanska skulu vit júst rósa Tutl fyri at geva hetta yrkingarsavnið út, tí tó, at savnið er ov drúgt, eru her fleiri yrkingar, sum eg ikki vildi verið fyriuttan. Til dømis eru fleiri góðar yrkingar í bókini, sum snúgva seg um forgeingiliga egið í æviga alheiminum, t.d. yrkingin á síðu 69, sum byrjar “TÁ EG DOYGGI”. Eisini eru fleiri áhugaverdar, sterkar, frumkendar yrkingar, har umhvørvið fær gandakendan mátt. Í einari yrking duga fuglar, sól, regn og máni at skyna á hvørji eru livandi og deyð.

 

TÁ EG DOYGGI HVØRVUR

MÍN SKUGGI ÚT Í MYRKU NÁTTINA

TÁ EG DOYGGI ERU IKKI FLEIRI

FÓTAFET AT GANGA HJÁ MÆR

OG HJARTA MÍTT SLÆR EI LONGUR

TÁ EG DOYGGI VERÐI EG

EINSAMALT LÍK UNDIR JØRÐ

OG ORMARNIR ETA MEG INN Á BEIN

ELLA ELDURIN BRENNUR MEG TIL ØSKU

TÁ EG DOYGGI VERÐUR LONGSUL MÍN

SUM EIN FUGLUR IÐ FELLUR AV TRÆNUM

ÍMILLUM FØLNAÐI HEYSTBLØÐ

MEÐAN SÓLIN FER NIÐUR

TÁ EG DOYGGI VERÐI EG SUM GAMAL

SLITIN BÁTUR SUM ÁRALEYSUR

KNÚSAST VIÐ BYGLJUBROTI

MÓTI BERGINUM TÁ EG DOYGGI

HVØRVA MÍNIR TANKAR OG UPPLOYSAST

Í MJØRKANUM TÁ EG DOYGGI

HVØRVUR MÍN TILVITAN VIÐ

VINDINUM OMANFYRI FJØLLINI

TÁ EG DOYGGI HVØRVUR MÍN ANDI

VIÐ SKÝGGJUNUM OMAN FYRI

HAVIÐ

EG

DOYGGI

ER EITT

MENNISKJA

MINNI

TIL Á

JØRÐ

SUM TÓ

FRAMVEGIS

MELUR

RUNT

Í RÚMDINI

(s.69)

 

 

TÁ EG HOYRI FUGLARNAR

SYNGJA Í TRØUNUM Í PARKINI

ÍMILLUM MENNISKJU OG

HOYRI FUGLARNAR SYNGJA Í

TRØUNUM Í KIRKJUGARÐINUM

HUGSI EG KENNA FUGLARNIR

MUN ÍMILLUM TEY LIVANDI

OG TEY DEYÐU TÁ EG SÍGGI

SÓLINA OMANFYRI MENNISKJAMONGDINA

Í BÝNUM TÁ EG SÍGGI SÓLINA

MEÐAN EG ERI Í KIRKJUGARÐINUM

HUGSI EG KENNIR SÓLIN MUN Á TEIM

LIVANDI OG DEYÐU TÁ EG MERKI REGNIÐ

ÍMILLUM MENNISKJUNI Í BÝNUM OG

REGNIÐ Í KIRKJUGARÐINUM HUGSI EG

KENNIR REGNIÐ MUNIN Á TEIM LIVANDI

OG TEIM DEYÐU TÁ EG MERKI VINDIN

ÍMILLUM MENNISKJU Í BÝNUM OG

VINDIN ÍMILLUM GRAVSTEINAR Í

KIRKJUGARÐINUM HUGSI EG KENNIR

VINDURIN MUNIN Á TEIMUM LIVANDI

OG DEYÐU TÁ EG SÍGGI MÁNAN

ÍMILLUM MENNISKJU Í BÝNUM OG

SÍGGI MÁNAN FRÁ KIRKJUGARÐINUM

HUGSI EG KENNIR MÁNIN MUN Á

TEIMUM LIVANDI OG TEIMUM DEYÐU

TÁ EG SÍGGI TRØINI ÍMILLUM FÓLK

Í PARKINI OG TRØINI Í KIRKJUGARÐINUM

HUGSI EG KENNA TRØINI MUN Á TEIMUM

LIVANDI OG TEIMUM DEYÐU

TÁ EG SÍGGI STEINARNAR

SUM KIRKJAN ER BYGD AV

OG GRAVSTEINARNAR Í KIRKJUGARÐINUM

HUGSI EG KENNA STEINARNIR MUN Á

TEIMUM LIVANDI OG TEIMUM DEYÐU