Det Ferösche Compagnie við nýggjum leiki: Operation Valentine

Føroyski    sjónleikarabólkurin    Det    Ferøsche    Compagnie    (DFC)    fer    í    summar    undir    eina    nýggja  forkunnuga    sjónleika-verkætlan  í  Sjónleikarahúsinum    í    Havn.  

Krígsárini 1940-45 undir lupp.

Allur    heimurin    broyttist    undir    II.    veraldarbardaga    og    okkara    lítlu    oyggjar    í    norðuratlantshavi    sluppu heldur    ikki    óskalaðar.    13.    apríl    í    ár    vóru    75    ár    liðin,    síðani    bretsku    hermenninir    stiðju  fótin á land í Føroyum.    Operation    Valentine,    sum    bretska    hersetingin    kallaðist,    setti    mong,    mong    spor  í føroysku    tilvitskuna    og    samleikan,    bæði    mentanarliga,    hugsjónarliga,    tjóðskaparliga,    kensluliga    og eisini    og    ikki    minst    á    kærleiks-víðvøllinum.   

Ongantíð    áður    hevur    hetta    so    týðandi    tíðarskeið    fingið    leiklistarliga    viðgerð    –    uttan    sjálvsagt skemtiligu    scenurnar    í    Havnarmyndum    í    80’unum    við    Kára    Petersen    sum    herovasta    og    munnu    fleiri  enn    minnast    replikkina    ”Eggs    for    choclate”.    Nú    fer        DFC    at    varpa    ljós    á    Operation    Valentine    og kunnu    vit    longu    byrja    at    gleða    okkum.    DFC    hevur    leitað    sær    heimildafólk,    sum    enn    liva    og    sum    hava greitt    frá    upplivingum    sínum    frá    krígsárunum.    Hesar    samrøður    og    hetta    drúgva    kanningararbeiði hevur    sett    nógvar    nýggjar    spurningar    fram    um    hetta    so    týðandi    tíðarskeið    í    føroyskari    søgu.

Nú    er    bólkurin    farin    inn    í    arbeiðsrúmið    og    sum    altíð    hjá    DFC    verður    arbeitt    við    tilfarinum    í    einum kollektivum    skapanar-anda, har  hvør einstakur lutur, hvørt tað eru tónar, tekstur,    ljós, ljóð, leikur, pallur    fáa    somu    tyngd.    Hesa    ferð    hevur    DFC    fingið    íslendska    leikstjóran    Egill    Pállson    at    seta leikin saman    í    eini    vallaragongd,    har    áskoðarin    fer    eina ógloymandi    ferð    aftur    í    tíð    inn    í    Sjónleikarahúsið í Havn,    sum    nettup    hevði    ein    serstakliga    týðandi    leiklut    í    hesi    herseting. Leikurin verður framførdur í Sjónleikarhúsinum í Havn í døgunum frá 21. august til 6.september 2015. Leikurin hevur 16 ára aldursmark.   

Det Ferösche Compagnie eru Kjartan Hansen, Kristina Sørensen Ougaard, Jens L. Thomsen, Kirsten    Helgadóttir og umframt    Egill    Pállsson er í hesu verkætlan ljóssniðgevin    Sonja    Lea    úr Danmark    við og Gunnvá Zachariasen, sum er samskipari.