Kvæði í list

 

The Ballad in Faroese Art

Listasavn Føroya 27.6. – 30.8. 2015

Kvæði og myndlist

Gomlu kvæðini eru mentanarligt DNA í føroyskum siðaarvi. Tey liva enn við sítt fríska lív í dansinum. Kvæðini vóru eisini keldan til nútímans føroyska skriftmálið, tá tað varð endurreist í 1800-árunum.

Eisini í listini hava kvæðini og dansurin verið eitt væl umtókt myndevni hjá mongum myndlistafólki. Gitnasta lýsingin av serliga Sjúrðarkvæðunum eru málaðu relieffini hjá Williami Heinesen í Kommunuskúlanum í Havn, kend av ættarliðum av skúlabørnum í høvuðsstaðnum.

Á okkara døgum hevur Astri Luihn, sum sjálv hevur granskað kvæðaløgini, givið kvæðunum eina modernaða tulking.

Annars er tað mest dansurin, sum hevur givið listini íblástur, frá Emil Krause yvir Sámal Joensen-Mikines og Janus Kamban til Olivur við Neyst, Edward Fuglø og óbeinleiðis Inga Joensen. Álvarsemi, dynamikkur, felagsskapur, kæti og skemt seta dám á hesar lýsingar, sum avspegla, at dansurin gongur fyrr sum nú.

Framsýningin á Listasavninum hevur samband við altjóða kvæðaráðstevnu-na, Ballad Conference, sum verður í døgunum 20. – 24. juli í Havn í samstarvi millum H.N. Jacobsens Bókhandil, Fróðskaparsetur Føroya og Norðurlandahúsið. Tvey av tiltøkunum á ráðstevnuni verða á savninum. Sí heimasíðuna hjá ráðstevnuni www.ballads2015.fo

Framsýningin heldur fram til 30. august, tó avbrotin í viku 31, tá Ólavsøkuframsýningin sum vant fyllir savnið.

Framsýningin letur so upp aftur í viku 32 og heldur fram allan august mánað.

Til framsýningina eru 12 dupult postkort givin út við myndum av einum listaverki og umtalu av tí.

Av tí at ráðstevnumálið er norðurlendsku málini og enskt, er teksturin á postkortunum enskur. Bæði føroysku kvæðini eins og føroysk list eiga eisini at fáa altjóða uppmerksemi.

 

Vinaliga heilsan LISTASAVN FØROYA