Nú er tað ikki stuttligt meir...

Mynd: Hitt føroyska skjaldraveldi

Fáir løgmenn munu hava elvt til so nógva satiru og kreativt skemt sum núverandi løgmaður. Og ikki kann sigast annað enn at núverandi BADH samgonga hevur verið ófør í mun til at tendra og vekja ta annars durvandi politisku listina her á landi. Og júst nú, tá tað í grundini yvirhøvur ikki er stuttligt meir, nú øll smíl eru fánað og pínligheitin yvir, at løgmaður Kaj Leo Holm Johannesen ikki alt fyri eitt játtaði sítt misbrot, breiðir seg. Tað er spell - hann hevði sýnt sær sjálvum, sínum embæti og sínum landi størri virðing um hann alt fyri eitt viðgekk, at hann segði ósatt fyri bæði tingi og Føroya fólki og tók avleiðingina og fór frá. 

Hetta er enn ein ørkymlandi óstøða í føroyskum politikki, sum verður drigin út inntil august, men í staðin fyri at drýpa høvur, kunnu vit kanska í staðin brúka tíðina uppá at flenna eitt sindur at politisku listini, sum kom burturúr leiðsluni hjá Kaj Leo Holm Johannesen. Her eru nøkur dømi. Ovast er tað rámandi viðmerking frá karikaturteknaranum Óla P. Síðan kemur ein táttur ella eitt nýskjaldur frá hinum spíska og stuttliga Skjaldraveldinum alias Carl Jóhan Jensen, sum hevur gjørt manga herliga lýsing av løgmanni. Síðani eru nakrar broderaðar myndir hjá Randi Samsonsen, har hugleitt verður um nakrar ávikavíst falskar og býttisligar útsagnir hjá løgmanni. Heini Festirstein hevur eisini gjørt nakrar stuttligar myndir við støði í samstarvinum millum løgmann og Kára P.Højgaard og øllum misálitisroyndunum hjá andstøðuni, sum allar hava verið sum at sletta vatn á gás. Tvey tónaskøld, Sunleif Rasmussen og Teitur Lassen tóku stig til eina happening í Sandagerði við grillaðum pylsum "Vit liggja ikki við Kaj, men spæla á sandinum". Føroyaportalurin eigur filmsbrotið "Tak for boykottet", sum upprunaliga er frá Degi og Viku og sum FP hevur tónsett við tónleiki frá Klovn. Løgmaður er nú farin í summarfrí, men áðrenn vit vita av er hesin mánaðin av og løgmaður má í holtur við at pussa sær silvurið til búnan og tá er bara heilt stutt til at vit, fólkið í Føroyum sleppa at velja og harvið at úttrykkja hvat vit halda um tað, sum gongur fyri seg á Føroya Løgtingi.

http://oli.portal.fo/nasadjarvur.html

 

 

 

Lögmans-rím á ólavsöku

 

Eitur nú kallur okkurt og senn,

í munni hevur  hann níggju  tenn,

hongur so úti á nesinum,

skolar niður í vesinum

meylandi úti á fjesinum:

„Eingin skal nú úr útlandi,“

lovar hann so talandi,

„fáa stertin á uppboði,

fari tað so karmoðið,

frítt at eiga

frælst skal vera

hvørjum tí, sum tað kann greiða

at fáa alt so slætt forerað.

Slætt forerað.“

 

Brestir kallur nú upp á nakka

Teldu kann so væl at pikka,

fast í gólv at traðka

heldur fram at brakka:

„Ja,halgadoyð

Og fimm hurrá,“

Fettir hann seg afturá,

„Tað kann eg nú svørja uppá,

meðan eg larri á nesinum

og tað rennir í vesinum,

stýrið heima á klettinum,

tálgareygað í knettinum,

verja skal sum kellingin,

tí soleiðis er nú hellingin,

vælferð krevur sparingar,

flatan skatt

og snaringar,

uppi er nú niðri

sum vestur er í eystri,

aftari so fyrri

sum fanin er í lestri,

satt er övugt

og líka frægt,

hvítt so reytt

sum hart er bleytt,

tá er nú

og nei er jú,

men tó er satt á bókum skrivað

uttan blokk kann eingin liva

nei,her skal standa í onkrum líki

ævigt,

ævigt,

mítt hanaríki,

einki muna nakran veg,

eingin krevja at kvíða seg,

ja,spilling,

villing,

hillingá,

nei,kleim tú tína stórutá.

Tingsins sekstan og so ein

byggist kirkja á tann stein,

æra mín og krákubein.

Krákubein.

 

Ja, ússa, dússa, dulla, deyð:

Bróti eg nú náðis-breyð,

taki sild

Og fimm makrelar

Metti fólkið við vinstru hond,

tað skal frættast í onnur lond,

Ja, syðst í Beneluxum:

Mínir seðlar

Saktans kunnu

halda tvinnum buksum.

 

Men sektin liggi á kringvarpsroksi

ábyrgd so sum öðrum flogsi,

alt tað bera oyravoks,

standi meg í hvørjum foksi

innan bæði og uttanfloks.“

 

Gaggar hann so á fjesinum,

fattur, brattur

á nesinum

skolar hann niður á vesinum,

hesin, sum eitur okkurt senn,

í munni hevur so hvassar tenn.

Ja, tað veit denn.

Ja, tað veit denn.

Hitt føroyska skjaldraveldi

Heini Festirstein

Heini Festirstein

Randi Samsonsen

Randi Samsonsen