Starvslønir - fáar krónur til leiklistina

Bárður Oskarsson fekk - væl uppiborið - 1 ára starvsløn. 

Í dag varð almannakunngjørt hvørji nevndin í Mentanargrunni Landsins metir at vera skilagóð at gera íløgu í vegna landið. Nógv fín listafólk hava fingið høvi at fáa arbeiðsfrið at skapa verk, ið verða okkum øllum til góðar. Sum altíð er eitt sindur av kjaki í kjalarvørrinum av starvslønunum. Tað vil so vera, tá umleið tveir triðingar av teimum, sum søktu starvsløn, einki fingu. Tilsamans vórðu latnar 117 mánaðarlønir fyri góðar tríggjar milliónir. Tilsamans vóru tað 104 umsøkjarar, sum søktu um starvsløn fyri tilsamans umleið 32 milliónir krónur og herav vóru 35 umsóknir gignar á møti. Eg havi talt saman nøkulunda hvat hvør listagrein hevur fingið og har eru bókmentirnar fremstar við 44 mánaðarstarvslønum, men her má leggjast aftrat, at talan eisini er um barnabókmentir, krimibókmentir, ymsar fakbókmentir, týddar bókmentir umframt upprunaføroyskar fagrar bókmentir. Á øðrum plássi er tónleikurin, sum fær tillutaðar umleið 30 mánaðars starvsløn, filmslistafólk fáa 12 mánaðar, meðan leiklist og dansur eru heilt niðri á 3 mánaðum. Mítt yvirlit skal lesast við fyrivarni, tað er gjørt við støði í hvat listafólkini plaga at takast við. Í veruleikanum, so sæst ikki nógv á tølunum. Kanska fara nakrir av bókmentakrónunum til at skriva leikrit fyri. Á tann hátt kann støðan javnviga eitt sindur betur enn hon sær út til, men skurðurin tykist ikki góður hjá leiklistini í ár.

Myndlist umleið 24 mánaðar

Bókmentir umleið 44 mánaðar (harav 18 barnabókmentir)

Tónleikur umleið 30 mánaðar

Filmur 12 mánaðar

Leiklist og dans 3 mánaðar

Ymiskt Umleið 4 mánaðar

 

Hesi fingu starvsløn í 2015:

Anker Eli Petersen 3 mánaðir

Astrid Andreasen 3 mánaðir

Bárður Oskarsson 12 mánaðir

Benjamin Petersen 3 mánaðir

Bergur Rønne Moberg 3 mánaðir

Brandur Patursson 3 mánaðir

Dánjal Dam á Neystabø 12 mánaðir

Durita Holm 2 mánaðir

Edvard Sofus Olsen 2 mánaðir

Elin Henriksen 2 mánaðir

Hanni Julius Bjartalíð 3 mánaðir

Hans Tórgarð 1 mánað

Ingi Joensen 2 mánaðir

Jan Nystrøm 3 mánaðir

Jens L. Thomsen 1 mánað

Jóanes Nielsen 6 mánaðir

Jón Aldará 3 mánaðir

Kirstin Helgadóttir 1 mánað

Kjartan Hansen 1 mánað

Kristina Sørensen Ougaard 1 mánað

Leivur Thomsen 3 mánaðir

Lív Maria Róadóttir Jæger 2 mánaðir

Maria Winther Olsen 3 mánaðir

Marianna Mørkøre 3 mánaðir

Marjun Syderbø Kjelnæs 3 mánaðir

Páll Nolsøe 2 mánaðir

Rakel Helmsdal 6 mánaðir

Rannvá Káradóttir 3 mánaðir

Rógvi á Rógvu 6 mánaðir

Sakaris Fríði Stórá 3 mánaðir

Sigmar Bláberg 2 mánaðir

Silja Strøm 6 mánaðir

Sissal Kampmann 3 mánaðir

Stanley Samuelsen 2 mánaðir

Steintór Rasmussen 3 mánaðir