Grafisk sambond - Grafiske forbindelser

Í Steinprenti hava tey í tvey ár arbeitt við einari stórari verkætlan, ið hevur fingið heitið Grafisk Sambond ella Grafiske Forbindelser, tí í fyrsta umfari snýr tað seg um at savna saman nøkur av teimum bestu donsku samtíðarlistafólkunum, fáa tey til Føroya, har tey hava havt arbeiðsuppihald í Steinprenti. 

Steinprent, Grafiski Verkstaður Føroya á Skálatrøð hevur í fimtan ár knýtt gróðrarmikil grafisk sambond millum Føroyar og Norðurlond. Í einum landafrøðiliga avmarkaðum landi er Steinprent undir leiðslu av Jan Andersson og Fríðu Matras Brekku vorðin ein ómissandi mentanarstovnur, har føroysku listafólkini hava høvi at hitta starvsfelagar úr hinum Norðurlondunum og at arbeiða við grafikki, serliga steinprenti á høgum støði. Allur hesum viðburður er sjálvandi eisini treytaður av teimum mongu evnaríku norðurlendsku listafólkunum, sum hava stóran áhuga fyri steinprentstøkninum.

Jonas Hvid Søndergaard og tey gulu prentini

Tað var eftir hugskoti frá listamanninum Jonas Hvid Søndergaard, at Steinprent fór undir eina stóra verkætlan, sum í fyrsta umfari fevnir um nøkur av navnframastu donsku samtíðarlistafólkunum. Ætlanin er kortini, at verkætlanin skal halda fram soleiðis, at framsýningin við steinprentum hjá donskum listafólkum verður tann fyrsta í eini norðurlendskari framsýningarrøð av litografiskum verkum hjá ávikavist íslendskum, finskum, svenskum, norskum, álendskum, grønlendskum og føroyskum listafólkum. Ætlanin er at framleiða eina bók við myndum og teksti til hvørja framsýning sær, tey verða at enda savnað saman í eini upprunagrafiskari boks.

Julie Sass á verkstaðnum

Hugskotið við verkætlanini er at rannsaka steinprentið og leita fram óuppdagaðar møguleikar við tøkninum og at breiða út kunnleikan til stóru spennivíddina og ríku visuellu møguleikarnar, sum tøknið er merkt av. Í eitt longri tíðarskeið hava listafólk havt arbeiðsuppihald í Steinprenti. Øll listafólkini arbeiða við stórari stødd, og tað verða hesi nýframleiddu verkini, sum mynda ta fyrstu framsýningina. Luttakandi listafólkini fevna um fleiri ættarlið og teirra list er sera ymisk og fjølbroytt. Summi av listafólkunum eru roynd, meðan tað fyri onnur er fyrstu ferð, tey fáast við steinprent. Síðan steinprentið varð uppfunnið í 1798 hevur tað hugtikið fleiri ættarlið av listafólkum fram til í dag, ikki minst tí tað hevur givið teimum høvið at arbeiða nógv meira spontant enn innan fyri onnur eldri prenttøkni. Litografi er um somu tíð sera einfalt og ógvuliga komplekst tøkni, sum í fleiri ár hevur verið í stórari menning í Steinprent orsakað av dugnaligum og krevjandi listafólkum og einum grafiskum verkstaði, sum hevur royndir og tað áræði, ið skal til at ganga nýggjar leiðir.

Grafisk Sambond er ein framsýning við steinprentum, ið eru framleidd til høvið í Steinprenti av listafólkunum: Bjørn Nørgaard, Jonas Hvid Søndergaard, John Kørner, Zven Balslev, Julie Sass, Andreas Schulenburg, Peter Carlsen, Claus Carstensen, Svend-Allan Sørensen, Nils Erik Gjerdevik, Fie Norsker og Katrine Ærtebjerg. Framsýningin byrjaði í Vendsyssel Kunstmuseum 28.november 2014, Í Kastrupgaard letur hon upp 17.juni 2015, og í Norðurlandahúsinum í Havn verður hon at síggja frá 24.oktober 2015. 

 

John Kørner arbeiðir

 Grafiske Forbindelser

Grafiske Forbindelser er en vandreudstilling med litografier, der er produceret i Steinprent i Tórshavn af billedkunstnerne: Bjørn Nørgaard, Jonas Hvid Søndergaard, John Kørner, Zven Balslev, Julie Sass, Andreas Schulenburg, Peter Carlsen, Claus Carstensen, Svend-Allan Sørensen, Nils Erik Gjerdevik, Fie Norsker og Katrine Ærtebjerg. Udstillingen starter i Vendsyssel Kunstmuseum 28.november i år, senere kan den ses i Kastrupgaard og i Nordens Hus i Tórshavn.

Zven Balslev i gang med at skære i linoleum

Steinprent, Færøernes Grafiske Værksted ligger ved havnen i Tórshavn, hvor det i mange år har fungeret som grobund for grafiske forbindelser mellem Færøerne og resten af norden. I et geografisk set isoleret øland har Steinprent fået karakter af at være en kulturudvekslingscentral, hvor man har formået at vende den isolerede beliggenhed til egen fordel, og hvor de færøske billedkunstnere har fået mulighed for at arbejde med grafiske processer, heraf især litografi, på et kvalitativt højt niveau, ligesom de på værkstedet jævnligt kommer i kontakt med kunstnere fra andre lande. I Steinprent, som er et af Europas mest velansete litografiske værksteder, arbejder man med genuine litografiske sten fra Solnhofen. Værkstedet har nu eksisteret i 15 år og anses som en uundværlig del af færøsk og nordisk kulturliv, hvilket hænger sammen med Jan Anderssons og Fríða Matras Brekkus mere end kompetente ledelse af såvel værksted som det tilhørende galleri. Succésen er selvfølgelig også betinget af en stor og god talentmasse inden for nordisk samtidskunst, samt en øget interesse blandt billedkunstnerne for litografi.

Svend-Allan Sørensen

Initieret af billedkunstneren Jonas Hvid Søndergaard, har Steinprent de sidste par år været i gang med et ganske omfangsrigt projekt, der i første omgang omfatter en række fremtrædende danske samtidskunstnere, der har haft arbejdsophold på værkstedet i Tórshavn. Tanken er imidlertidig at fortsætte projektet, således, at udstillingerne med de danske kunstneres litografier bliver den første i en række nordiske udstillinger med henholdsvis islandske, finske, svenske, norske, ålandske, grønlandske og færøske kunstnere. Til hver udstilling er det meningen at fremstille en bog med billeder og tekst, som slutteligt samles i en originalgrafisk kassette. Ideen bag udstillingsprojektet, Grafiske forbindelser er at udforske stentrykkets endnu uopdagede potentialer og udbrede kendskabet til mediets spændvidde og visuelle gennemslagskraft. Frem til udstillingerne, hvoraf de første er planlagt til at finde sted hhv. i efteråret 2014 og i foråret 2015, har billedkunstnerne et arbejdsophold i Steinprent, hvor de får mulighed for at fordybe sig i stentrykket og afsøge dets muligheder. Kunstnerne arbejder alle i stort format, og udstillingen kommer til at bestå af de nyproducerede værker, som er blevet til under deres ophold og er lavet specielt til dette projekt. De udvalgte kunstnere spænder over flere generationer og vidt forskellige udtryk ud fra et ønske om at anlægger flere undersøgelsesflader og perspektiver på stentrykket, så udstillingen samlet kommer til at afspejle mediets mangfoldighed. Nogle af kunstnerne har allerede mange års erfaring med stentrykket, mens det for andre er første gang, de stifter bekendtskab med teknikken og dens kunstneriske muligheder. Siden dets opfindelse i 1798 har stentrykket fascineret generationer af billedkunstnere frem til i dag, ikke mindst fordi det har givet dem mulighed for at arbejde langt mere spontant, end de tidligere kendte trykteknikker tillod. Som teknik er det på en gang en elementær og kompleks proces. Motivet, der tegnes på stenen, overføres direkte til papiret, hvilket kræver stor koncentration, håndværksmæssig kunnen og præcision af den enkelte kunstner. Yderligere er selve trykprocessen ofte uforudsigelig og afhængig af et indgående materialekendskab samt indsigt i både kemiske og fysiske realiteter, hvorfor den oftest udføres i samarbejde med en professionel litograf, der mestrer den vanskelige trykketeknik. 

 

Claus Carstensen

Claus Carstensen