SKULD ruddaði borðið

Heiðrikur á Heygum gjørdi bart í gjár og vann ikki bara ta einu, men báðar Geytavirðislønirnar í gjárkvøldið fyri sín nøtrifilm, Skuld við Sofíu Nolsøe í høvuðsleiklutinum. Bæði dómsnevnd og áskoðarar mettu, at Skuld var tann besti filmurin. Eg ætli mær at ummæla filmarnar í Dimmalætting 19.des. Eg havi á blogginum hjá Birgiri Kruse funnið grundgevingina, sum hann las upp í gjárkvøldið:

"Hugsanin hjá mammuni um barnið er miðdepilin í hesi klassisku og tó nýskapandi føroysku ræðusøguni. Við øllum hevdvunnum frásøgusnildum úr hesi filmsgrein lýsir filmurin barnið, sum eina stund untist mammuni at bera undir belti, seta í verðina og tveita út í tað dulda, meðan nýfangaðu kombikkini sprakla á svørtu helluni. Við higartil ósæddari styrki og symbolum, millum annað eini brennandi altartalvu, otar filmurin seg miskunnarleyst inn í brotsverkið, sum er bygdarfólkinum dult. “Hvat hevur tú gjørt?” spyr doyggjandi kvinnan, ið aldri átti eitt barn, ungu kvinnuna, ið hevur høvuðsleiklutin sum heimasjúkrasystir. Forteljandi meginásurin er aldur og ungdómur, lívssøra kvinnan, ið verður hildin upp móti burðarføru kvinnuni, og hvussu søga og børn teirra skulu liva víðari, ella bara doyggja. Við filminum “Skuld” leitar Heiðrikur á Heygum í kendum ræðufilmsgoymslum úr allari verðini, men er tó so djarvur, at hann endurnýggjar sjangruna á føroyskum. Filmurin er eitt heilrunnið listaverk í visuellari styrki, leikstjórn, suspense, pallseting, ljóði og náttúru. Høvuðsleikaran helt dómsnevndin vera serliga sannførandi. Fyri hetta avrik fær filmurin “Skuld” ársins Geyta."

http://www.birkblog.blogspot.com/2014/12/heirikur-vann-alt.html